10 signalen dat het tijd is voor een CFO in jouw groeionderneming

30 oktober 2023 11:49

10 signalen dat het tijd is voor een CFO in jouw groeionderneming

1. Het ontbreken van een managementdashboard

Het ontbreken van een managementdashboard kan leiden tot een gebrek aan inzicht in de financiële gezondheid van je scale-up. Een CFO zal niet alleen zorgen voor de creatie van een effectief dashboard, maar ook voor de implementatie van plannings- en controlecycli. Dit stelt het bedrijf in staat om continu vooruit te kijken, trends en ontwikkelingen te anticiperen en strategische beslissingen te ondersteunen.

2. Aanwezigheid van investeerders

Wanneer investeerders aan boord zijn, wordt niet alleen gekeken naar de haalbaarheid van je bedrijfsmodel, maar ook naar de kwaliteit van het leiderschapsteam. Investeerders begrijpen dat financiële expertise een cruciale rol speelt in de groei van een onderneming. Een CFO biedt diepgaande financiële kennis en ervaring om investeerders tevreden te stellen en het bedrijf op het juiste financiële spoor te houden.

3. Fundraising / (her)financieren aanvragen

Als je overweegt om funding of financiering aan te trekken dan is het verstandig om een CFO aan te haken: Een goede CFO met ervaring in jouw branche of bedrijfsmodel kan snel laten zien of je überhaupt wel een financiering nodig hebt. In veel gevallen kan de CFO veel liquiditeit vrijmaken door slimme aanpassingen in je bedrijfsmodel, en/of -proces. Als je de keuze maakt om extern te financieren, dan zorgt jouw CFO voor de juiste financieringsstructuur, niet alleen voor de onderneming maar ook voor jou als aandeelhouder.

4. Finance is reactief i.p.v. proactief

Als financiële rapportages en analyses altijd reactief zijn en je constant moet vragen om belangrijke informatie, dan is het tijd voor een verandering. Een proactieve CFO zal zorgen voor tijdige en relevante cijfers en rapportages. Dit stelt het management in staat om op basis van actuele gegevens vooruit te plannen en strategische beslissingen te nemen.

5. Ontbreken van Finance in het MT

Finance en de CFO zijn van vitaal belang voor de groei van je organisatie. Alle bedrijfsactiviteiten hebben financiële en administratieve implicaties. Als er geen CFO in het managementteam (MT) zit, ontbreekt strategische financiële inbreng. Een CFO voegt waarde toe aan het MT door financiële expertise te bieden en de financiële gezondheid van de organisatie te bewaken.

Nu al benieuwd wat een Part-time CFO voor jouw groeionderneming kan betekenen? Download de whitepaper.

6. Onrealistische budgetten/scenario's

Om effectief vooruit te kunnen kijken, zijn realistische financiële scenario's en begrotingen essentieel. Een ervaren CFO met branchekennis kan helpen bij het opstellen van nauwkeurige financiële plannen en uitdagingen identificeren om de groei te ondersteunen.

7. Liquiditeitsverrassingen

Groeien vereist vaak aanzienlijke liquiditeit. Een CFO kan met slimme aanpassingen in operationele processen extra liquiditeit vrijmaken. Hierdoor kun je verrassingen bij betalingsverplichtingen voorkomen. Daarnaast zorgt een CFO voor voorspelbaarheid in cashflow en helpt bij het plannen en verkrijgen van de benodigde liquiditeit.

8. Moeizaam jaarrekeningproces

Naarmate je organisatie complexer wordt, kan het opstellen van jaarrekeningen ingewikkelder worden. Een moeizaam jaarrekeningproces is een teken van onvoldoende financiële expertise. Een CFO zorgt ervoor dat de boekhouding continu compleet en correct is, wat van essentieel belang is voor managementrapportages en strategische besluitvorming.

9. Controleplicht jaarrekening

Als je scale-up structureel groeit en aan bepaalde criteria voldoet, ben je verplicht om je jaarrekening door een registeraccountant te laten goedkeuren. Deze verplichting brengt veranderingen met zich mee, en een CFO speelt een sleutelrol bij het beheer van dit proces, van de selectie van de juiste controlerend accountant tot de oplevering van de goedgekeurde jaarrekening.

10. Meerdere founders

Heb je meerdere founders of werken er meerdere DGA’s in je onderneming, dan brengt dat per definitie spanningen met zich mee. Immers iedereen moet voortdurend hetzelfde idee van de toekomst blijven houden en daarover weloverwogen beslissingen nemen. Een CFO in het team zorgt voor balans: hij/zij is de onafhankelijke derde, heeft geen persoonlijk aandeelhoudersbelang en houdt daarmee ieders ogen op het ondernemingsbelang.

Herken je een van deze signalen? En wil je weten hoe je de onderneming een level verder brengt? Download onze whitepaper ‘Scaling-up Finance’.

In deze whitepaper vertellen wij je over de groeifases van elk bedrijf, zodat je weet waar je nu bent en waar je naartoe gaat. En we vertellen je wanneer en waarom het tijd is om een stappen te maken in Finance.

Wil je meer weten over ons? Kijk op Greyt.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.