BREEAM Outstanding mede dankzij zuivere lucht

3 juni 2022 12:01

BREEAM Outstanding mede dankzij zuivere lucht

Vorige maand opende supermarktketen Lidl een nieuw distributiecentrum in Almere. Een bijzonder duurzaam gebouw, waarvoor het een BREAAM Outstanding certificaat ontving. Hoe werkt dat en hoe draagt zuivere lucht hieraan bij?

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een internationale methode om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen en ze te certificeren. De duurzaamheidsprestaties van het pand worden beoordeeld op tientallen criteria die zijn onderverdeeld in negen categorieën. De behaalde eindscore wordt omgezet in één van de vijf BREAAM-kwalificaties. Van laag naar hoog zijn dit Pass, Good, Very Good, Excellent en Outstanding. 

Duurzame bouw

Met BREAAM werk je zichtbaar en meetbaar aan het behalen van je bedrijfsambities op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast bespaar je met een duurzaam gebouw op operationele kosten én kom je mogelijk in aanmerking voor subsidies. Ook is een gebouw met een BREEAM-certificaat een gezond gebouw. Daarmee toon je waardering voor je medewerkers, maar stijgen ook de kwaliteit, productiviteit en inkomsten van je bedrijf. Bovendien voldoe je aan strengere eisen dan de wet voorschrijft en dus ben je goed voorbereid op de toekomst. 

Gezonde werkomgeving

Eén van duurzaamheidscategorieën waarop het gebouw wordt beoordeeld is gezondheid. Om medewerkers een gezonde en nette werkplek te bieden, koos Lidl voor de installatie van  luchtzuiveringssystemen van Zehnder Clean Air Solutions. Door het hele distributiecentrum hangen 50 luchtzuiveringsunits. Deze zijn voorzien van twee filters met ieder hun eigen unieke werking. Samen vormen ze FlimmerM: een gepatenteerde, extra effectieve filtertechnologie. De zuivere lucht verbetert de binnenluchtkwaliteit dan ook aanzienlijk, door (schadelijke) stof- en virusdeeltjes uit de lucht te filteren voor medewerkers ze kunnen inademen.

Lidl zet al jaren in op zuivere lucht. Zo hangen de luchtzuiveringssystemen van Zehnder Clean Air Solutions ook in de andere zeven distributiecentra in Nederland. Bij Lidl merken ze de effectiviteit van de luchtreinigers aan de sterk verminderde vervuiling van het gebouw en de installaties. Daardoor kunnen ze nu een nettere werkomgeving en producten bieden. Robert Dierdorp van Lidl Nederland beveelt Zehnder Clean Air Solutions van harte aan: “De verwachting om de luchtkwaliteit binnen minimaal net zo hoog te krijgen als buiten, hebben ze waargemaakt.”

Bekijk in onderstaande video hoe Lidl met de luchtreinigers haar personeel beschermt tegen (schadelijke) stofdeeltjes, wat heeft bijgedragen aan het BREAAM Outstanding label van het nieuwste distributiecentrum.

Zuivere lucht ook zonder certificering een goede investering

Ook als een BREAAM-certificering niet op de planning staat, is zuivere lucht van grote waarde voor je bedrijf. Wanneer medewerkers gezonde lucht inademen zijn ze tevredener en productiever. Het ziekteverzuim neemt juist af. Daarnaast hoef je dankzij industriële luchtzuivering minder vaak schoon te maken. Dat bespaart kosten. Stofvrije lucht voorkomt ook stilstand van machines door storingen, omdat de stofdeeltjes worden opgevangen voor ze in en op je apparatuur terechtkomen. De beperkte hoeveelheid reparaties en onderhoud zorgen voor extra kostenbesparingen. Bovendien krijgt je bedrijfsreputatie een flinke boost. Alleen maar voordelen dus!

Staat duurzaamheid al op de agenda, maar zuivere lucht nog niet?

De luchtzuiveringsspecialisten van Zehnder Clean Air Solutions vertellen je graag meer over de mogelijkheden en voordelen voor jouw bedrijf. Plan nu gratis en vrijblijvend een adviesgesprek bij jou in de buurt.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.