Bestrijd de eikenprocessierups duurzaam effectief en op grote schaal

22 mei 2023 12:03

Bestrijd de eikenprocessierups duurzaam effectief en op grote schaal

De eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerende plaag die met zijn brandharen klachten veroorzaken bij mens en dier. Tot voor kort waren de beschikbare bestrijdingsmiddelen duur, milieuonvriendelijk of complex. Met de uitvinding van de door Hennie Potze ontwikkelde val is er nu een duurzaam en gebruiksvriendelijk alternatief aan de rij van bestrijdingsmiddelen toegevoegd. Daarnaast is de val voor de processierups van voornamelijk karton gemaakt en daarmee ook nog eens een goedkoop alternatief.

De val dankt zijn effectiviteit aan het feit dat er rekening gehouden wordt met het gedrag van de eikenprocessierups. De rupsen verpoppen zich tot vijf keer toe en dit doen zij bij voorkeur op een beschutte plek. De val biedt deze beschutte plek en dient als het ware als een paskamer voor de rupsen. Alleen komen ze deze paskamer niet meer uit. Wanneer de rupsen in een processie, vandaar hun naam, met zijn allen de paskamer in zijn gekropen is het zaak om de val weg te halen en op de juiste manier te verwerken.

De speciale papieren zak wordt namelijk gebruikt om het hele pakket mee te vervoeren, maar dient ook weer als afvoerzak, de zak inclusief volle val kan dan worden opgestuurd naar een gespecialiseerd bedrijf die dit op de juiste manier verbrandt.

Nadelen van traditionele bestrijding zijn onder andere dat de bestrijding te willekeurig, niet effectief, arbeidsintensief of omslachtig is. Wanneer je de ongediertebestrijding inschakelt zal je eerst moeten wachten tot ze tijd hebben in de planning. Daarnaast hebben ze speciaal materiaal en minstens vier mensen nodig om d.m.v. een speciale stofzuiger en een hoogwerker de rupsen te verwijderen. De val kan je daarentegen met twee mensen plaatsen op ooghoogte. Dus zonder ladder maar gewoon met beide benen op de grond.

In de strijd tegen de processierups kan ook gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden. Hiervoor zal je de biodiversiteit van bijvoorbeeld je bedrijventerrein, park of eikenlaan aan moeten passen zodat je consistente aanwas hebt van koolmezen, mussen, kauwen, spreeuwen, lieveheersbeestjes en vleermuizen. Dat is m.a.w. nog niet zo eenvoudig, niet altijd wenselijk en soms simpelweg onmogelijk.

De val kan op elk terrein geplaatst worden en de betreffende bomen blijven onaangetast. In deze animatievideo wordt haarfijn in pakweg anderhalve minuut uitgelegd hoe de val bevestigd, gecontroleerd en verwijderd moet worden. Hierin is te zien dat de val met plakband aan de boom geplaatst wordt. Er blijven naderhand dus geen vervelende resten op de boom achter na het uiteindelijke verwijderen van de val. Ook blijven andere insecten gespaard met de val en komen erg geen milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen in het grondwater terecht.

Door de eenvoud van het plaatsen is het niet nodig om een professioneel bestrijdingsteam in te schakelen. Ook loopt het schaalvoordeel bij het afnemen van meerdere vallen snel op. Dat is handig wanneer je als gemeente of provincie op een milieuvriendelijke manier deze nare plaag effectief te lijf wil gaan. Kijk voor meer informatie op https://www.bestrijdingprocessierups.nl/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.