Bedrijfsverzekeringen die van belang zijn bij startende ondernemers

24 januari 2023 11:19

Bedrijfsverzekeringen die van belang zijn bij startende ondernemers

Als startende ondernemer is het belangrijk om je in te dekken tegen risico’s. Er zijn veel mogelijkheden als het aankomt op verzekeringen, voor zowel jezelf als je onderneming. Om ervoor te zorgen dat jij niet voor verrassingen komt te staan, hebben wij de belangrijkste verzekeringen voor je op een rij gezet.

Verzekeringen voor je bedrijf

Voordat je kunt beslissen welke verzekeringen het beste passen bij je onderneming, is het van belang dat je een goede inschatting maakt van de risico’s die jij als ondernemer loopt. Vaak bieden verzekeringsmaatschappijen ‘ondernemerspakketten’ aan waarin de meest voorkomende verzekeringen zijn opgenomen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een van de belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bij deze verzekering wordt je ondernemer verzekerd tegen materiële schade, verwonding aan personen en financiële gevolgschade. Deze punten komen vaker voor dan je denkt. Er hoeft maar een kopje koffie over een laptop heen te vallen of iemand struikelt over het tapijt in je kantoor. Als je niet verzekerd bent tegen dit soort schade, kunnen de rekeningen hoog oplopen. Om die reden is het altijd verstandig om als startende ondernemer, en ook in de rest van je ondernemende carrière, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Cyberverzekering

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd wordt, is het verstandig om een verzekering te nemen tegen schade die geleden kan worden door een cyberincident. Bij deze verzekering wordt meestal niet alleen geleden bedrijfsschade gedekt, maar ook schade aan derden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade die je klant of partner heeft opgelopen door jouw cyberincident. In sommige gevallen worden de kosten voor juridische hulp ook gedekt.

Bedrijfsschadeverzekering

Als je bedrijf door bijvoorbeeld brand komt stil te liggen, dan stopt je omzet maar blijven je personeelskosten en huur wel doorlopen. Bij een bedrijfsschadeverzekering worden deze vaste kosten gedekt. In sommige gevallen wordt zelfs het verschil in winst omdat je bedrijf stil heeft gelegen. Door deze verzekering heb je in zo’n soortgelijke situatie meer kans om je onderneming voort te zetten.

Verzekeringen voor jezelf als ondernemer

Als startende ondernemer zijn er niet alleen mogelijkheden om je bedrijf te verzekeren. Er zijn ook een aantal belangrijke verzekeringen die je voor jezelf kunt afsluiten. Denk hierbij aan een verzekering voor als je ziek wordt. Hierbij is het wellicht verstandig, zeker als startende ondernemer, om alle zorgpremies met elkaar te vergelijken. Je wilt uiteraard het meest volledige én voordeligste pakket.

Ziektekostenverzekering

De ziektekostenverzekering is een verzekering die je verplicht bent af te sluiten, of je nou ondernemer, zzp’er of werknemer in loondienst bent. Hier betaal je een vastgestelde premie, maar achteraf ook een inkomensafhankelijke bijdragen. Deze bijdrage komt bovenop de premie die je aan de zorgverzekeraar betaald. Om de kosten zo veel mogelijk te dekken, moet je de verschillende zorgverzekeringen vergelijken met elkaar. Op deze manier kun je de voordeligste verzekering kiezen.

Pensioenverzekering

Als ondernemer ben je je eigen baas. Je bepaalt zelf wanneer je stopt. Iedereen in Nederland heeft recht op AOW vanaf de vastgestelde leeftijd. Als je voor de rest niets regelt als ondernemer, is dit het enigste wat je krijgt. Om die reden is het aan te raden een pensioenverzekering af te sluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat je meer zekerheid hebt op latere leeftijd als je stopt met werken.

Met deze tips hopen wij iedere startende ondernemer te helpen met het kiezen van hun verzekeringen. Je hoeft, buiten de ziektekostenverzekering, volgens de wet géén verzekering af te sluiten, echter is dit absoluut aan te raden!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.