Als ondernemer een hypotheek afsluiten voor je nieuwe huis

23 januari 2023 13:34

Als ondernemer een hypotheek afsluiten voor je nieuwe huis

Heb je een nieuwe woning op het oog? Het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van deze woning werkt voor ondernemers net wat anders, dan voor mensen in loondienst. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat men in bij een vast dienstverband een loonstrookje en een bewijs van de uitbetaling van dit loon in moet dienen. Daar waar ondernemers vaak gevraagd worden naar de bedrijfsresultaten van de afgelopen drie jaar. Hoe regel je een hypotheek voor ondernemers? Waarmee dien je hierbij rekening te houden? In dit artikel bieden we je een eerste introductie. Het is verstandig je persoonlijk te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Deze bekijkt wat er in jouw specifieke situatie mogelijk is. 

Berekenen van je maximale hypotheek 

Voordat je een bod uitbrengt op een nieuwe woning, wil je ervan verzekerd zijn dat deze binnen je budget valt. Een goede eerste stap bij het regelen van een hypotheek voor ondernemers is om deze reden het (laten) berekenen van je maximale hypotheek. Banken gaan hierbij op verschillende manieren te werk. Om een voorbeeld te geven: Van Lanschot is een bank die niet alleen naar het DGA-salaris van een ondernemer kijkt, maar ook andere vormen van inkomen meeneemt in de berekening van de maximale hypotheek. Je kunt hierbij denken aan het dividend uit de onderneming, het rendement op het privévermogen van een ondernemer en bijvoorbeeld inkomsten uit vastgoed. Het kan een grote impact hebben op hetgeen je bij de hypotheekverstrekker kunt lenen.  Speciaal arrangement voor ondernemers 

Niet alleen zit er een verschil in de wijze waarop de maximale hypotheek voor een ondernemer berekend wordt; ook hebben sommige hypotheekverstrekkers een speciaal ondernemersarrangement. Dit arrangement biedt het voordeel, dat men in sommige gevallen korting krijgt op de hypotheekrente. 

Snel in orde maken van de hypotheek voor je woning 

Op de huidige woningmarkt is het zaak snel te handelen bij het uitbrengen van een bod op een woning. Wacht je te lang, dan is de woning zeer waarschijnlijk al verkocht; het aanbod is nog altijd veel groter dan de vraag. Het is om deze reden verstandig te kiezen voor een partij waar snelheid voorop staat bij de afhandeling van een hypotheekaanvraag. Dat uit zich bijvoorbeeld in het gegeven, dat je een vast aanspreekpunt hebt gedurende het traject. Het is vervelend als het dossier voortdurend moet worden overgedragen van collega tot collega, waarbij zo’n nieuwe collega mogelijk steeds weer een aantal aanvullende vragen voor je heeft.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.