5 slimme tips om meer hypotheek te krijgen

2 december 2021 10:53

5 slimme tips om meer hypotheek te krijgen

Wanneer je klaar bent om je eerste huis te gaan kopen is het afsluiten van een hypotheek cruciaal. Zonder een hypotheek kun je namelijk je nieuwe huis niet betalen dus is het belangrijk om te kijken op hoeveel hypotheek je recht hebben. De hypotheek berekenen kan via verschillende partijen. Het kan hierbij zijn dat hoogte van de hypotheek helaas tegenvalt. Toch zijn er een aantal slimme tips die ervoor dat  je toch het maximale uit je hypotheek haalt. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Berekenen van je inkomsten

Zorg dat je bij het berekenen van je inkomsten alles meeneemt. Dus behalve het salaris van jezelf en partner kun je ook denken aan spaargeld wat op een aparte rekening staat en eventueel vakantiegeld of een dertiende maand. Je mag al deze inkomsten meenemen om je maximale hypotheek te berekenen. Zelfs als je binnenkort een promotie maakt en een hoger ontvangt, kun je dit aangeven.

Zorg voor minder financiële verplichtingen

Door het hebben van meerdere financiële verplichtingen komt het vaak voor dat je niet aan je maximale hypotheek komt. Bij deze verplichtingen kun je denken aan openstaande kredieten, studieleningen, leasecontracten maar ook telefoonabonnementen. Zorg er daarom  voor dat je niet te veel van deze verplichtingen hebt open staan. 

Geschikte looptijd

De looptijd van je hypotheek bepaalt voor een groot deel hoeveel je kunt lenen. Als je een hypotheek voor meerdere tientallen jaren afsluit, kun je hierdoor ook meer lenen. Let  hier wel op dat je in de gaten houdt wat de voordeligste optie is. Een hypotheek met een lange looptijd kan er namelijk wel eens voor zorgen, dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Laat je daarom adviseren door een specialist.

Hypotheekrente

Behalve de looptijd kun je ook de hypotheekrente van de hypotheek vastzetten voor een bepaalde tijd. Je kunt kiezen voor zowel vast als variabel, echter als je het maximale uit je hypotheek wil halen, doe je er goed aan om de rente voor minimaal 10 jaar vast te zetten. Hierdoor kun je vaak meer lenen.

Lening voor starters

Als aanvulling op je hypotheek kun je als starter een “starterslening” aanvragen. Op deze manier heb je extra financiële middelen. De starterslening staat wel los van de hypotheek. Het aanvragen van zo’n lening is alleen niet gemakkelijk. Aangezien niet alle gemeenten deze verstrekken.

De vraag: “hoeveel hypotheek kan ik krijgen” spookt ongetwijfeld door de hoofden van veel starters. Het is altijd spannend om naar de bank te gaan en er achter te komen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. We hopen je met deze tips een extra steuntje in de rug te bieden, tijdens het aanvragen van je hypotheek. We wensen je heel veel succes.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.