4 verschillende autoverzekeringen op een rijtje

20 september 2021 09:26

4 verschillende autoverzekeringen op een rijtje

Als je een auto koopt, is het handig om deze direct te verzekeren. Zonder autoverzekering mag je de openbare weg namelijk niet op met het voertuig. Ga je toch de weg op? Kijk er dan niet raar van op als je een flinke geldboete krijgt. Reden genoeg om jouw auto te verzekeren. Probleem is alleen dat er verschillende autoverzekeringen zijn. Hierdoor weet je mogelijk niet wat de beste autoverzekering is. Wij helpen je graag een handje om knopen door te hakken. Daarom zetten we hieronder 4 verschillende autoverzekeringen op een rijtje.

1. WA-verzekering

Iedereen die in Nederland met een auto de openbare weg op wil, moet zich verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit wordt vaak afgekort tot WA. Als je voor deze verzekering kiest, ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto bij anderen veroorzaakt. Denk hierbij aan de schade die ontstaat als je iets te snel uit een parkeervak draait en hierdoor de auto naast je raakt. Doordat je hiervoor verzekerd bent, betaal je de kosten voor reparatie niet uit eigen zak. Met een WA-verzekering ben je enkel verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Een verzekeraar keert geen geld uit om eventuele schade aan jouw eigen auto te verhelpen. Hier draai je zelf voor op als jij je enkel verzekert voor wettelijke aansprakelijkheid.

2. WA + Beperkt Casco

Een WA verzekering auto is de goedkoopste autoverzekering die je af kunt sluiten. Helaas is de dekking niet voor iedereen voldoende. Wil je dat ook schade aan jouw auto vergoed wordt? Dan kun je voor WA + Beperkt Casco kiezen. Deze dekking is net weer wat uitgebreider dan die van een WA-verzekering. Je kunt namelijk ook bij een verzekeraar aankloppen als je schade hebt aan jouw eigen auto. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo gaat het bijvoorbeeld alleen om schade die ontstaan is door storm, hagel, inbraak, joyriding, diefstal of een aanrijding met een dier. Is de schade ontstaan door een aanrijding met een ander voertuig? Dan keert een verzekeraar geen geld uit. Dit valt namelijk niet binnen de dekking van WA + Beperkt Casco.

3. WA + Volledig Casco

Wanneer je een gloednieuwe auto gekocht hebt, ben je hier ongetwijfeld zuinig op. Daarom is jou er waarschijnlijk veel aan gelegen om het voertuig goed te verzekeren. In dat geval kies je voor WA + Volledig Casco. Jouw auto is dan in ieder geval verzekerd voor de zaken die we onder WA en WA + Beperkt Casco al beschreven. Dit is niet het enige, want je bent namelijk ook verzekerd voor schade aan jouw eigen auto. Raak je betrokken bij een aanrijding? Dien dan een claim in bij de verzekeraar om de kosten voor het herstellen van de schade vergoed te krijgen. Omdat de dekking van WA + Volledig Casco zo uitgebreid is, wordt dit ook wel een allriskverzekering genoemd.

4. Zakelijke autoverzekering

Wil jij overstappen van autoverzekering? Dan komt dit mogelijk doordat je een voertuig zakelijk gebruikt in plaats van privé. In dat geval raden wij jou aan voor een zakelijk autoverzekering te kiezen. Deze verzekering lijkt in veel opzichten op een autoverzekering voor personenauto’s. Zo kun je ook hier kiezen voor de dekkingen WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Toch zijn ook de nodige verschillen. Grootste verschil zit hem in de kosten. Een zakelijke autoverzekering is namelijk duurder dan een particuliere. Dit komt doordat er in een zakelijke auto vaak meer gereden wordt dan in een personenauto. Hierdoor is de kans op schade groter.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.