3 manieren om de veiligheid van je personeel te waarborgen

10 december 2020 10:58

3 manieren om de veiligheid van je personeel te waarborgen

“Veiligheid gaat boven alles” is een veelgehoorde kreet op de werkvloer. Veel bedrijven besteden tijdens hun oprichting aandacht aan de veiligheid van het bedrijfspand en een veilige manier van het uitvoeren van de werkzaamheden. Echter, zijn er maar weinig bedrijven die de veiligheidsvoorschriften jaarlijks evalueren en, zo nodig, aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen of veranderingen in de bedrijfsvoering. Wanneer heeft jouw bedrijf voor het laatst de veiligheidsvoorschriften doorgenomen? Weet jij eigenlijk wel hoe veilig jullie situatie op dit moment is? Laat de veiligheid van jouw mensen op de werkvloer niet verslonzen. Dit artikel helpt je direct met 3 manieren om de veiligheid van je personeel te waarborgen.

1. Investeer als bedrijf in de veiligheid van je personeel

Veilige werkkleding is in veel branches vanzelfsprekend, maar wordt slechts in sommige gevallen door de werkgever vergoed. Waar helmen, handschoenen, veiligheidsbrillen en schorten vaak op voorraad zijn, moet door werknemers zelf voor veiligheidsschoenen worden gezorgd. Dit terwijl juist het vinden van goede werkschoenen voor een werknemer een lastige taak én een grote kostenpost kan zijn. Als jij jezelf er als werkgever van wilt verzekeren dat jouw personeel veilige schoenen draagt, kun je erover denken om deze eens in de zoveel tijd aan te schaffen voor jouw personeel. Met deze investering voorkom je dat werknemers te lang met afgedragen en onveilig schoeisel blijft doorlopen, of helemaal niet de juiste schoenen aanschaft.

2. Evalueer jaarlijks de gestelde veiligheidsmaatregelen

In veel bedrijven wordt uitvoerig bij de veiligheid stilgestaan bij het oprichten van de onderneming. Bij het starten van de werkzaamheden is alles piekfijn in orde, maar een aantal jaren later zijn de genomen maatregelen niet aan evaluatie of controles onderworpen. Dit terwijl de veiligheidsbranche regelmatige ontwikkelingen doormaakt die de veiligheid voor personeel kunnen vergroten. Ook blijvende zaken, zoals bijvoorbeeld rookmelders en brandblussers, moeten jaarlijks worden gecontroleerd. Zorg ervoor dat hierover afspraken worden gemaakt met het bedrijf dat jullie veiligheidsattributen levert en plan, bijvoorbeeld, jaarlijks op een vast moment een keuring van de brandblusser in.

3. De veiligheid van je personeel tijdens de coronacrisis

Het intreden van de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat in één klap nieuwe maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid van het personeel dat nog op de zaak werkt te kunnen waarborgen. Om controles zonder boete te kunnen doorstaan moet in ieder geval kunnen worden voldaan aan de 1,5 meter afstand. Een veilige situatie voor jouw personeel creëer je daarnaast door het aanbieden van beschermende materialen zoals mondkapjes, het installeren van spatschermen, en door het verzorgen van een goede afzuiginstallatie op de werkvloer.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.