3 Tips om jouw factuur sneller betaald te krijgen

19 december 2023 14:36

3 Tips om jouw factuur sneller betaald te krijgen

De gemiddelde betalingstermijn in Nederland ligt rond de 30 dagen. Dit betekent dat jouw geld gemiddeld 30 dagen vast zit in facturen. In deze periode heb je (nog) geen toegang tot je geld. Dit betekent dat je jouw geld niet kan investeren en niet kan besteden aan je onderneming, terwijl je dit geld misschien best goed kan gebruiken. Hoe kan je een factuur sneller betaald krijgen? In dit artikel geven wij 3 tips.

Tip 1: Factureer op tijd

Factureer op het moment dat je mag factureren, want iedere dag dat jij later factureert is een dag dat jij later betaald wordt. Logischerwijs gaat de betalingstermijn pas lopen zodra jouw factuur bij de klant binnen is. Dit gedeelte heb je zelf in de hand, dus wees hier scherp op.

Tip 2: Bel je factuur na

Het lijkt misschien op een waste of time, maar het kan veel onnodige vertraging voorkomen. Als je controleert of je factuur goed is aangekomen voorkom je dat je een factuur hebt gestuurd naar een persoon die helemaal niets met jouw factuur gaat doen. Het komt vaak voor dat je een factuur naar je contactpersoon verstuurt, terwijl dit eigenlijk rechtstreeks naar de administratie verstuurt zou moeten worden. Bij je contactpersoon blijft de factuur misschien nog wel dagen in de mail hangen of nog erger je contactpersoon doet niets met de factuur. Als jij nadat de betalingstermijn is afgelopen achter je factuur aan belt kom je erachter dat je factuur helemaal niet ontvangen is. Bij veel grote bedrijven kan je bij het opnieuw versturen van de factuur ook weer opnieuw de betalingstermijn afwachten, zonde!

Controleer ook gelijk of je factuur goed is ingestuurd

Als je toch belt kan je direct navragen of je factuur op de juiste wijze is ingestuurd. Sommige bedrijven willen bijvoorbeeld een urenverantwoording of een getekende offerte bij de factuur ontvangen. Door dit op voorhand te controleren voorkom je achteraf de verrassing dat je factuur wordt afgekeurd, omdat deze niet juist is ingestuurd.

Tip 3: Strak debiteurenbeheer

Begin direct met het debiteurenbeheer zodra een factuur niet binnen de betalingstermijn betaald wordt. Het is belangrijk dat je dit goed monitort, zodat je direct kan acteren zodra je te maken hebt met een onbetaalde factuur.

Laat je facturen via factoring verlopen

Wil je liever geen tijd en moeite kwijtraken om de bovenstaande tips uit te voeren? Maak dan gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Dit geeft je de ruimte om direct investeringen te maken en jouw bedrijf door te laten groeien. Bijkomend voordeel is dat een factoringbedrijf vaak ook het debiteurenbeheer uit handen neemt en het faillissementsrisico verzekerd.

Meer weten? Neem contact op met FreelanceFactoring.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.