Gepubliceerd op 18 april 2019

Het belang van goede bureaustoelen

Het aantal zittende beroepen stijgt in Nederland enorm de laatste jaren en dat terwijl iedereen weet dat de hele dag zitten slecht voor je is. Zeker als dit op een bureaustoel is dat niet voldoet aan alle eisen van ergonomisch werken. Een goede bureaustoel aanschaffen is dan ook een must voor het voorkomen van lichamelijke klachten, minder ziekteverzuim en gemotiveerde werknemers.

Wat is een goede bureaustoel?

Een bureaustoel kopen kan bijvoorbeeld via Bureaustoel-shop.nl, maar een goede bureaustoel aanschaffen is lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Vaak wordt er gekeken naar het design en of deze comfortabel zit. Natuurlijk zijn beide punten belangrijk, maar je moet je afvragen: zit de bureaustoel nog steeds lekker als je er urenlang op zit? Slechte bureaustoelen zorgen na een paar uur voor een slechte werkhouding wat uiteindelijk kan leiden tot lichamelijke klachten als nekpijn, hoofdpijn, rugpijn en schouderklachten. Lichamelijke klachten verminderen je werkplezier, maar daarnaast heeft het ook een slechte invloed op je leven buiten het werk om. Niemand zit te wachten op lichamelijke klachten door een verkeerde zithouding op een slechte bureaustoel. Kies daarom voor een ergonomische bureaustoel. Een goede ergonomische bureaustoel is een stoel die je op verschillende punten kan verstellen naar je lichaam. Denk aan verstelbare armleuningen, rugleuning en ook de hoogte moet verstelbaar zijn.

Keurmerk voor bureaustoelen

Er bestaat voor bureaustoelen een keurmerk, namelijk het NEN-EN 1335 keurmerk. Dit is een Europese norm, wanneer een bureaustoel hieraan voldoen kan je ervan uitgaan dat deze op de juiste manier is opgebouwd. Dit keurmerk wil zeggen dat het meubelstuk is voorzien van goede steunen, een gasveer, een comfortabel zitvlak en een kruisvoet met vijf wielen. Voldoet een bureaustoel ook aan de NPR 1813 norm? Deze norm geeft aan dat de stoel voldoet aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn. Een bureaustoel die aan deze norm voldoet is uitgebreid instelbaar dan stoelen die zijn voorzien van een NEN-EN 1335 keurmerk. Het beste kan je dus bij het zoeken naar een bureaustoel kijken naar stoelen met een NPR 1813 norm. Dit zijn doorgaans uitgebreide bureaustoelen die het meeste zitcomfort bieden voor een gezonde zittende werkhouding.

 

Onze partners