‘Toegevoegde waarde zit in innovatie’

15 mei 2017 09:22

‘Toegevoegde waarde zit in innovatie’

“Belangrijke thema’s zijn innovatie en de werving van jonge technici. Dat gaat naar ons idee een-op-een samen. Als jongeren zien met welke nieuwe technieken SPIE werkt, gaat de techniek leven. Kort gezegd: een gereedschapskist of tekentafel spreekt niemand meer aan, maar een project met een drone des te meer.”

De boodschap van Bram van Houcke en Misja van Oostenbrugge is helder. SPIE Nederland loopt voorop in innovatie en heeft jonge techneuten daarbij hard nodig. Als Business Unit Manager bij SPIE Industry Services werkt Van Oostenbrugge nauw samen met Van Houcke. Deze laatste is Business Unit Manager Controlec Engineering. Beiden zijn werkzaam op de vestiging in Terneuzen. Het zelfstandige ingenieursbureau Controlec maakt inmiddels circa tien jaar deel uit van SPIE Nederland. Deze multitechnische dienstverlener vertoont de laatste jaren een enorme groei. “SPIE Nederland heeft flink wat overnames gedaan. Waarop we ons nu richten, is het geven van één gezicht aan alle bedrijfsonderdelen. Dat geldt ook voor SPIE Terneuzen. Zonder uiteraard onze eigen identiteit op te geven. SPIE Controlec Engineering is én blijft een onafhankelijk ingenieursbureau”, aldus Van Houcke.

Verschillende marktsegmenten

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt zijn klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland. Het bedrijf is georganiseerd rond vier marktsegmenten. Naast Industry Services, zijn dit e-fficient buildings, Energies en Smart City. “We streven ernaar om in iedere regio binnen ieder segment actief te zijn. In Zeeuws-Vlaanderen ligt de nadruk sterk op Industry Services”, legt Van Oostenbrugge uit. Maar in Zeeland is SPIE ook in de andere segmenten volop actief. Zo is het bedrijf, in opdracht van netbeheerder TenneT, begonnen aan de realisatie van een nieuw 380 kV hoogspanningsstation in Rilland. Daarbij is het verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van het gehele hoogspanningsstation, inclusief de civiele bouwkundige werken. Verder is SPIE de komende jaren ook actief met de realisatie van de geheel nieuwe 380kV verbinding tussen Rilland en Borssele.

Eén aanspreekpunt

De kracht van SPIE is dat het bedrijf alle technische diensten in huis heeft. Voor de opdrachtgever betekent dit één vast aanspreekpunt. “De klant heeft het uiteraard voor het zeggen. Hij kan alles via SPIE afnemen. Maar uiteraard is het ook mogelijk om alleen op bepaalde terreinen onze expertise in te schakelen. Wij zijn de klant zo goed mogelijk ter wille. Dat geldt landelijk, en natuurlijk ook regionaal. Daar komt bij dat we in deze regio een sterke positie hebben. Naast kennis en kunde, heeft dat ook te maken met langdurige relaties en de prestaties die we in al die jaren hebben geleverd.”

“Projecten waarbij we drones inzetten voor de inspectie van schoorstenen”

Toegevoegde waarde

Vanuit de sterke positie die SPIE in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone heeft, heeft het bedrijf mede aan de wieg gestaan van het Kennisinnovatiecentrum Ki

Lokaal zichtbaar

Deze innovatieve technieken vergen nieuwe, jonge technici die het een uitdaging vinden om daaraan bij te dragen. “Het Huis van de Techniek in Zeeland speelt een belangrijke rol in het enthousiasmeren van jongeren voor de techniek. De insteek is breed: van lagere school tot Hogeschool Zeeland. We leveren daaraan graag een bijdrage. We doen mee aan Open Dagen, we geven input voor de lesinhoud op ROC’s en bieden tal van leerwerktrajecten en stages aan”, aldus Van Oostenbrugge. “Ons soort bedrijven is enorm interessant.”

Maintenance Value Park

Van Houcke benadrukt dat de groei en ontwikkelingen blijven doorgaan. Zo verhuist SPIE volgend jaar naar het Maintenance Value Park. De verhuizing is een strategische keuze, die als doel heeft om de klanten regionaal nog beter van dienst te zijn. De ligging van het Maintenance Value Park speelt daarbij een grote rol; direct naast de Westerscheldetunnel en op steenworpafstand van DOW Benelux en de havens van Zeeland Seaports. “Nu werkt een grote groep van onze mensen op het Dow terrein. In het nieuwe pand brengen we alle medewerkers samen. Dat is inmiddels een grote club van meer dan driehonderd mensen. Dit levert synergievoordelen op binnen ons eigen bedrijf, maar ook in de samenwerking met de andere bedrijven op het park.” «

www.spie-nl.com

Tekst: Caroline Houmes / Fotografie: Oscar van Beest

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.