Gepubliceerd op 15 mei 2017

‘180 ambassadeurs die meedenken met het bedrijf’

“We werken graag aan aansprekende projecten, zoals de radartoren in de haven van Rotterdam en de getijdencentrale bij de Stormvloedkering. De uitdaging en het innovatieve karakter van zulke projecten past bij ons”, aldus Richard Pijpelink.

Richard Pijpelink is commercieel technisch manager bij Istimewa Elektro in Vlissingen-Oost. Het bedrijf maakt sinds 2007 deel uit van Stork. Dit bedrijf is in 2016 onderdeel geworden van het Amerikaanse Fluor. Dit is een van ’s werelds meest toonaangevende, beursgenoteerde bedrijven op het gebied van engineering, procurement, constructie, maintenance en projectmanagement. “Van oorsprong zijn we een familiebedrijf. De geborgenheid daarvan is nog steeds voelbaar in het bedrijf. We combineren dat met de uitdagingen van een groot elektrotechnisch bedrijf. Dat maakt werken bij Istimewa Elektro zo aantrekkelijk.”

Deadlines halen
Istimewa Elektro engineert, installeert, onderhoudt en inspecteert elektrotechnische installaties en besturingssystemen. Dit gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Vlissingen en vestigingen in Barendrecht en Veghel. De opdrachtgevers zijn divers en vooral actief binnen de markten infra, offshore en industrie. “We voeren projecten uit en doen onderhoud. We beschikken daarvoor over een eigen ontwerpafdeling. Ons werk bestaat veelal uit werken waar een speciale deadline op staat, bijvoorbeeld een brugstremming of sail-away datum van een offshore topside. Ons motto hierin is: een goede voorbereiding is het halve werk. Belangrijk daarbij is verder dat we persoonlijk zakendoen. Mensen doen zaken met mensen, is mijn idee. Dat betekent voor ons ook dat we inzetten op langdurige klantrelaties.”

Windmolenparken
Pijpelink geeft aan dat Istimewa Elektro in staat is mee te veranderen met de omstandigheden in de markt. “We proberen onszelf steeds opnieuw uit te vinden. Qua organisatievorm en markten. Nu de offshore het afgelopen jaar redelijk ‘op zijn gat’ lag, richten we ons vizier ook meer op windenergie. Voor Heerema hebben we de elektrotechnische installatie gemaakt voor een topside. Eenvoudig gezegd is dat een grote stekkerdoos die de energie vanaf de windmolens omzet. We hebben inmiddels meer van deze opdrachten in portefeuille. Verder zoeken we regionaal samenwerking met het oog op de windmolenparken die voor de Zeeuwse kust gebouwd worden. Het zou mooi zijn als we het onderhoud regionaal kunnen houden.”

Assetmanagement
In de industrie is Istimewa Elektro op diverse locaties actief. Bijvoorbeeld bij Vopak in Vlissingen en bij Dr. W. Kolb in Moerdijk. “We zoeken steeds naar verbinding tussen projecten en onderhoud.” Nieuw is de manier waarop Istimewa Elektro naar onderhoud kijkt. Zo is in de afgelopen periode veel geïnvesteerd in een assetmanagement model. Hierin profiteert Istimewa Elektro van het moederbedrijf Stork. “Daarmee optimaliseren we het prestatiegericht onderhoud. We kijken nu anders naar onderhoud en plannen dit als de installatie daar om vraagt. Dit betekent ook dat we meer taken overnemen van onze opdrachtgevers. Waar vroeger hun technische dienst ons vroeg onderhoud te plegen, zijn we nu veel eerder met onze dienstverlening in beeld. Dit vergt een ander kennisniveau van onze organisatie. We moeten bovendien dichter op de klant zitten. De processen kennen en de organisatie. En daar het onderhoud op inrichten.”

Volop uitdagingen
Pijpelink geeft aan dat Istimewa Elektro een interessante werkgever is op diverse niveaus en voor diverse technische functies. “We zijn actief in onderhoud, projecten en ontwerp. We hebben volop leuke banen en wij zijn ambitieus. We willen zeker op het gebied van infra en industriële projecten landelijk actief zijn. Met Stork en Fluor als moederbedrijven moet dat lukken. Neem Fluor, dat bedrijf heeft de Zuidasdok in Amsterdam aanbesteed gekregen. Daarin zitten ook kansen voor ons. Uitdagingen genoeg dus. En het leuke is, we doen dit echt met 180 mensen die stuk voor stuk ambassadeur zijn voor ons bedrijf. Het komt regelmatig voor dat een van onze mensen zelf met een interessant project of nieuwe klant komt. Dat is geweldig. We doen het echt samen.” «

Istimewa Elektro
www.istimewa-elektro.nl

Tekst: Caroline Houmes / Fotografie: Els Swart

Onze partners