Gepubliceerd op 26 februari 2019

Het is een uitdaging om je met een scootmobiel op de arbeidsmarkt te manifesteren

Het is ontzettend vervelend wanneer mensen hun mobiliteit verliezen door lichamelijke beperkingen. Het maakt niet uit of de beperking aangeboren is of door een ongeval of andere gebeurtenis is ontstaan, je ondervindt vaak dezelfde hinder. Naast het feit dat er tal van praktische obstakels zijn. Is het vaak ook lastig om je op de arbeidsmarkt op dezelfde manier te manifesteren. Er zijn werkgevers die het gebruik van een scootmobiel bijvoorbeeld als een obstakel zien voor het vervullen van de functie of werkgevers die bang zijn voor de bijkomende kosten of een kantoor of gebouw hebben die niet alle mogelijkheden biedt voor een scootmobiel.

Overheidsinstanties zijn voorlopers op het gebied van scootmobiel vriendelijkheid

Steeds meer gemeenten en overheidsgebouwen nemen het voortouw in het doen van aanpassingen voor zowel de cliënten als de medewerkers, om ervoor te zorgen dat iedereen zich zo makkelijk mogelijk door het pand kan bewegen, ongeacht of dit met of zonder scootmobiel is. De commerciële sector blijft hier helaas nog wat achter, omdat vaak het kostenplaatje afschrikwekkend kan werken. Niemand rijdt voor zijn of haar lol in een scootmobiel en het is dan ook van de zotte dat je als scootmobiel gebruiker ook beperkingen ondervindt op de werkplek en de arbeidsmarkt. Gelukkig hoeft dit niet langer zo te zijn. De regelgeving omtrent de scootmobiel is minder streng dan die van andere voertuigen. Bijvoorbeeld in tegenstelling tot scooters, hoeft men geen rijbewijs o.i.d. te behalen.

Diverse subsidie mogelijkheden voor de werkgever

Als scootmobiel gebruiker dien je soms een beetje extra energie te steken in het aangeven van de mogelijkheden voor jouw scootmobiel aan jouw (potentiële) werkgever. Het is namelijk in zeer veel gemeenten in Nederland mogelijk om subsidies aan te vragen die bijvoorbeeld het gebouw of kantoor scootmobiel- of rolstoelvriendelijk maken. Hierdoor geeft jouw werkgever ook een goed signaal af als bedrijf om kansen te bieden aan mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook vergroot jouw werkgever de pool van potentiële medewerkers, omdat een lichamelijke- of mobiliteitsbeperking voor veel bedrijven een reden kan zijn om iemand niet aan te nemen zit er een enorme hoeveelheid aan ongekende talenten thuis. Door je kantoor scootmobiel- en of rolstoelvriendelijk te maken boor je een relatief nieuwe markt van vaak zeer welwillende en getalenteerde potentiële werknemers aan.

Scootmobiel valt vaak ook binnen fietsplan

Er is de afgelopen jaren veel gesproken over diverse fietsplannen van verschillende werkgevers en de veranderingen die hierin aangebracht zijn. Wat veel mensen en vooral werkgevers niet weten, is dat ook de scootmobiel in de meeste gevallen binnen het fietsplan valt. Dit levert dan ook een zeer prettig voordeel op voor zowel de werkgever als de scootmobiel gebruiker. Vooral in gevallen waarbij iemand door een ongeluk of gebeurtenis een scootmobiel dient te kopen, is het voor de werkgever prettig dat hij zijn of haar medewerker in ieder geval met dit fietsplan verder kan helpen en ook financieel een steuntje in de rug kan geven.

Nederland als voorloper in Europa op het gebied van scootmobielen op de werkvloer

Wanneer we kijken naar alle bovengenoemde zaken dan kunnen we concluderen dat de scootmobiel nog niet volledig is ingeburgerd op de Nederlandse werkvloer en dat vooral de commerciële sector nog een aantal stappen moet maken op dit gebied. Over het algemeen is het echter zeer prettig om te zien dat er in ons land tal van opties en mogelijkheden zijn om betaalbaar de werkplek aan te passen en de werknemer gebruik te laten maken van een scootmobiel via de zaak. Nederland heeft alle middelen in huis om op dit gebied een absolute voorloper te zijn in Europa. Als scootmobiel gebruikers en als medewerkers en werkgevers is het zaak dat we elkaar informeren over de tal van mogelijkheden die er al in Nederland zijn op dit gebied, zodat meer mensen hier gebruik van gaan maken.