Gepubliceerd op 5 december 2016

DVDW Advocaten: ‘Regel uw zaken écht goed!’

regel_uw_zaken__cht_goed_optAls ondernemer droomt u van een succesvol bedrijf en daar werkt u met plezier keihard voor. Maar wat als u een auto-ongeluk of een herseninfarct krijgt? Of uw partner wil scheiden? Heeft u uw zaken dan écht goed geregeld voor uw onderneming én voor uw gezin? DVDW Advocaten schudt u graag wakker voordat het te laat is. 

“Ondernemers denken hun zaken altijd goed te hebben geregeld, toch valt dit vaak tegen”, weet Martine Boender-Radder uit ervaring. Als advocaat Personen-, Familie- en Erfrecht en partner bij DVDW Advocaten heeft Martine dagelijks te maken met casussen waar iedere ondernemer ‘buikpijn’ van krijgt. “Enerzijds denken mensen niet graag na over ziek zijn, dementie of doodgaan. Of dat een eventuele scheiding kan leiden tot een vechtscheiding. Anderzijds willen ondernemers niet graag geld uitgeven aan juridisch advies over deze onderwerpen. Onverstandig, want een ongeluk, echtscheiding of onverwacht overlijden kan iedereen overkomen en de (financiële) gevolgen kunnen verstrekkend zijn!”

Levenstestament

DVDW Advocaten is een groeiend, middelgroot commercieel advocatenkantoor met vestigingen in Rotterdam en Den Haag. Met cliënten in diverse marktsectoren en van mkb tot beursgenoteerde ondernemingen ervaart Martine dat elke ondernemer ‘z’n zaakjes’ goed moet regelen. “Als ondernemer zijn een heleboel mensen van jou afhankelijk. In je onderneming, maar ook je gezin. Je kunt ineens ziek worden of een auto-ongeluk krijgen. Dan hoef je niet gelijk dood te zijn, maar je bent wel even out of order. Met een levenstestament kun je daar relatief eenvoudig iets voor regelen, waardoor je toch de regie in handen houdt. Zelfs als je even niet in staat bent om je wil te bepalen, vervalt de geldigheid van je volmacht niet. Zo zorg je dat de continuïteit van je bedrijf niet in gevaar komt en je gezin uit de problemen blijft.”

Bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering

Om ondernemers meer bewust te maken van de situaties die ontstaan bij overlijden of wilsonbekwaamheid en wat er met de nabestaanden kan gebeuren, heeft DVDW Advocaten begin oktober samen met Concordia De Keizer het seminar ‘DGA, regel het’ georganiseerd. “Aan de hand van een casus uit onze eigen praktijk hebben we laten zien wat er kan gebeuren als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) bepaalde zaken niet goed heeft geregeld”, legt Martine uit. “In deze casus draaide de weduwe van een gepensioneerde DGA als erfgenaam en executeur op voor het totale tekort in het faillissement van het voormalig bedrijf van haar man: 8,3 miljoen. Alleen omdat zij de nalatenschap had aanvaard door zonder enig voorbehoud geld van de privé-rekening van haar overleden man op haar privérekening over te boeken om de begrafeniskosten te voldoen. In plaats van door geld voor de begrafeniskosten over te boeken naar de privérekening. Uiteindelijk hebben we de zaak kunnen schikken en hoefde ze ‘slechts’ de kosten voor de curator en de advocaat te betalen, wat toch nog neerkwam op 350.000 euro. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering had een hoop ellende voorkomen.”

Huwelijkse voorwaarden en testament

Volgens Martine zijn er nog meer zaken belangrijk om goed te regelen. “Welke ondernemer weet precies wat er in de huwelijkse voorwaarden is geregeld in de situatie dat hij/zij als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld of als de onderneming failliet gaat? En is er een testament opgesteld, waarin een groot deel van de opvolging is vastgelegd, het vermogen in de familie wordt gehouden, een goede boekhouding van de erfgenamen is afgedwongen en een uitsluitingsclausule voor de koude kant is opgenomen? Tijdens het seminar was de reactie van de aanwezige ondernemers: ‘Oeps, dat kan mij ook gebeuren’ en ‘Oh, is het zo eenvoudig om dat te regelen’. Daarom is ons advies: voer elke drie jaar een quickscan uit. Check in anderhalf uur of alles goed is geregeld wanneer je morgen voor langere of kortere tijd omvalt. Schud jezelf wakker en voorkom een nachtmerrie!” «

DVDW Advocaten
www.dvdw.nl

Tekst: Liane de Geus / Fotografie: Geisje van de Linden

Onze partners