ZZP-boekhouder geeft 5 fiscale tips voor de zzp’er

12 januari 2020 09:00

ZZP-boekhouder geeft  5 fiscale tips voor de zzp’er

ZZP-boekhouder is een online boekhouder. Voor de all-in-prijs van 80 euro exclusief btw verzorgen wij de boekhouding, de aangiften btw en inkomstenbelasting en geven we u advies op maat. Deze fiscale tips zijn om u minder belasting te laten betalen. Wij geven ze ook via sociale media. Hieronder enige tips.

Fiscale oudedagsreserve

Betaalt u 49.5 procent aan Inkomstenbelasting, dan is toevoeging aan de FOR zeker interessant. Het is een soort uitstel van IB-betaling. Uw voordeel behelst dan nu 49.5 procent en tzt moet u wel afrekenen over het bedrag dat u nu toevoegt aan FOR. Betaalt u minder IB dan 49.5 procent dan is het maar de vraag of het interessant is, dit is nogal persoonlijk, vraag daarom info aan bij uw zzp-boekhouder. U kunt de FOR tzt omzetten in een lijfrente, wel voordat u de AOW-leeftijd bereikt.

ZZP-boekhouder Amsterdam werkt via online boekhouden. Daardoor hebben we meer tijd voor advies en coaching. Dit zit bij de all-in-prijs in. Hieronder nog wat tips.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=fDY9qKqAaTE[/embed]

Zelfstandigenaftrek

Werkt u als zzp’er elk jaar meer dan 1.225 uur dan heeft u recht op zelfstandigenaftrek. Heeft u door de coronacrisis in 2020 minder winst, maar heeft u wel 1.225 uur gewerkt dan heeft u waarschijnlijk nog recht op niet-benutte-zelfstandigenaftrek. 2020 is het laatste boekjaar dat u de niet-benutte aftrek uit 2011 mag verrekenen. Maar bent u starter dan mag u dit ook in de toekomst verrekenen. De regering en fiscus hebben onlangs laten weten dat ze door de coronacrisis mild zullen zijn voor de zzp’er en minder strenge eisen stellen aan de 1.225 uur-eis voor de zelfstandigenaftrek

ZZP-boekhouder Amsterdam geeft tips

Als u als zzp’er een fiscaal partner heeft die meewerkt in uw zaak, dan kunt u ervoor kiezen deze partner een arbeidsbeloning toe te kennen. Bij een beloning van € 5.000 of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit zeer interessant zijn.

Hebt u er in 2020 nu voor gekozen als zzp’er om geen arbeidsbeloning uit te betalen, dat kunt in plaats daarvan de meerwerkaftrek toepassen. Die meerwerkaftrek bedraagt tenminste 1,25 procent en maximaal 4 procent van de winst. Daarbij is dan wel de voorwaarde dat uw partner meer dan 525 uur heeft meegewerkt in de zaak.

Keuze uit AOV of Broodfonds

Als zzp’ er kan je je overal voor verzekeren, de vraag is: houd je dan nog geld over om van te leven? Arbeidsongeschiktheid is een van de gevaren die op de loer ligt voor de zzp’ er. De vraag is moet je je daar voor verzekeren en hoe/wat keert de verzekeraar tzt uit. Tip: lees daarom goed de kleine lettertjes. Het broodfonds is eventueel een alternatief. Het broodfonds is geen verzekering. Ze bestaat uit een groep van 20 tot 50 zzp’ers, die elke maand geld opzij leggen op de  broodfondsrekening. Word een zzp’er langer dan de afgesproken 30 dagen eigenrisicoperiode ziek, dan storten de andere zzp’ers uit de groep maandelijks een bedrag van hun broodfondsrekening over aan de zieke. Ook hier geldt lees je goed in. Je kunt ook zelf geld sparen of het elders beleggen.

Aftrekbare kosten

U bent zzp’ er en denkt werkkleding gekocht te hebben en betaalt de kleding zakelijk. Na dat kwartaal trekt uw zzp-boekhouder aan de bel. De kosten zijn –volgens de wet- niet aftrekbaar omdat er geen logo van 70cm2 van uw bedrijf opstaat. Dat is een forse tegenvaller. Waar moet bedrijfskleding aan voldoen om wel aftrekbaar te zijn.

Werkkleding dient kleding te zijn die u bijna uitsluitend kunt dragen in het kader van uw bedrijf. Een spijkerbroek of sportschonen of een colbert voor een zakelijke afspraak zijn dat dus niet. Een uniform of overall met logo is dat wel. Wilt u kleding ook buiten werktijd dragen dan is het logo verplicht.

Niet alle producten die u koop dient uw logo te staan. Voor aktetassen geldt dat niet. Die zijn wel gewoon aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Voor meer tips over aftrekbare kosten. Check onze website.

Contact ZZP-boekhouder

Bel 06-13936399 voor meer info of mail naar info@zzp-boekhouder.nl. Wij zijn dagelijks open, ook na 18.00 uur. Ook in het weekend.

Peter Brink

ZZP-boekhouder

Zeven dagen per week bereikbaar

Vaste jaarprijs

06-13936399

info@zzp-boekhouder.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.