Zorggebouwen van de toekomst met Groninger Zorgakkoord

14 september 2023 11:37

Zorggebouwen van de toekomst met Groninger Zorgakkoord

Impressie van het Expertisecentrum Eemsdelta

Het Groninger Zorgakkoord (GZA) vernieuwt het zorgaanbod in het Noorden van Groningen. Subsidie van de overheid geeft dit initiatief de kans om zorggebouwen te versterken, maar creëert ook ‘zorggebouwen voor de toekomst’.

Zorg en veiligheid in Groningen

Het Groninger Zorgakkoord is een afspraak tussen 18 partijen dat zich afspeelt op negen nieuwbouwlocaties. Personeelstekorten, krimp en vergrijzing stellen de zorg op de proef. Ondertekenaars van het Akkoord maakten afspraken over thema’s zoals ruimtelijke kwaliteit en circulatie, maar ook de inzet van e-health en domotica. Het doel: werken aan de vernieuwing van zorg én aan de veiligheid van de inwoners in dit gebied. KAW architecten en adviseurs uit Groningen werd gevraagd om deze thema’s uit te werken en subsidieregelingen voor te bereiden en levert het ontwerp voor vier nieuwe zorggebouwen.

Organisatorische innovatie als voorwaarde

In het Akkoord is organisatorische innovatie als voorwaarde gesteld. Organisaties die specialismen hebben in geestelijke gezondheidszorg, revalidatie en ouderen- en gehandicaptenzorg gaan samenwerken. Zo staan zorgorganisaties elkaar niet meer in de weg als het gaat om specialistisch personeel. Samen met andere partijen ontwikkelde KAW een concept voor een Centraal Expertisecentrum. In het Expertisecentrum Eemsdelta worden behandelaren gebundeld. Zij staan in direct contact met de hoogleraren in de ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Dit resulteert in vier schalen van zorg: de ziekenhuizen, expertisecentra, zorg aan huis en ten slotte de verzorgingshuizen. Dit Expertisecentrum is straks dé leer- en innovatieplek van de zorg in Noord-Nederland.


Expertisecentrum Eemsdelta

Goede zorg, dicht bij huis met Groninger Zorgakkoord

De nieuwbouw van het Centraal Expertisecentrum komt in Delfzijl. Het innovatie zorggebouw vervult een regiofunctie als het gaat om geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Er wordt intensief met elkaar samengewerkt, inclusief 50 bedden voor het revalidatiecentrum. Het iconische gebouw zorgt dat de figuurlijke verbinding wordt gelegd tussen de zorgverleners in de regio. Specialisten gaan vanuit dit centrum naar wijken, dorpen of instellingen. Zo is zorg altijd dichtbij. KAW heeft het gebouw ontworpen volgens de principes van ‘biophilic design’. Het gebouw is aardbevingsbestendig, energieneutraal en circulair.


Woonzorggebouwen in Delfzijl-Noord

Naast het expertisecentrum levert KAW het ontwerp voor nog eens twee woonzorggebouwen in Delfzijl-Noord, Zorggebouw de Eendracht in Appingedam en Wonen en zorg in het Wiemersheerd-gebied in Loppersum. De vernieuwing van het zorgaanbod die met het Groninger Zorgakkoord gerealiseerd wordt geeft een impuls in het zorglandschap in het Groninger bevingsgebied. Zodat deze Groningers, ook in de toekomst, dichtbij huis kwalitatief goede zorg en begeleiding krijgen. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.