Zo maak je in 5 stappen je eigen home office

22 juni 2022 09:17

Zo maak je in 5 stappen je eigen home office

Thuiswerken heeft de afgelopen jaren een enorme toevlucht genomen. Hoewel veel bedrijven weer blij zijn dat mensen weer meer naar kantoor toe kunnen, is de romance met het thuiswerken wel opgebloeid. Zowel werkgevers als werknemers ervaren dat thuiswerken ook voordelen biedt. Wat je ziet is dan ook vaak een hybride vorm waarin thuiswerken ook een plek heeft.

Techniek

Wat met thuiswerken ten eerste op orde moet zijn, is de techniek. Het is ontzettend vervelend als videobellen niet goed werkt of dat je niet overal in kunt loggen. Verder moet uiteraard de internetverbinding goed zijn. De laptop moet natuurlijk ook goed werken. Neem de tijd om deze dingen op orde te krijgen. Anders zorgt het dagelijks voor irritaties. Ook moet je volhardend zijn als bijvoorbeeld het geluid niet goed is. Geef het aan! Als je uit beleefdheid maar ja knikt in een overleg, omdat je het allemaal niet goed kunt verstaan, heb je na die tijd een probleem. Zo krijg je namelijk veel miscommunicatie.

Ergonomische werkplek

De effecten van een verkeerde werkhouding mag je niet onderschatten. Zeker thuis is de neiging groot om in een soort luie houding achter het bureau plaats te nemen. Juist daarom is het belangrijk dat je een ergonomisch verantwoorde werkplek hebt. Als je handig bent kun je daarvoor wellicht zelf met planken, schroeven, moeren en draadeinden een mooie werktafel maken, die in hoogte verstelbaar is.

Rust

Het is erg belangrijk dat je op jouw thuiswerkplek geconcentreerd kunt werken. Is er geen extra ruimte? Dan kun je misschien met een zogenaamde roomdivider een extra plek creëren. Nog een optie is om een goede koptelefoon aan te schaffen die omgevingsgeluiden goed weg filtert. Sowieso is het met videobellen belangrijk dat je geluid het goed doet en dat je dus een goede koptelefoon of goede oordoppen hebt. Op die manier hebben je huisgenoten ook minder last van jou.

Afspraken

De juiste afspraken met je werkgever of opdrachtgevers zijn cruciaal voor een optimale thuiswerkplek. Wees helder over de verwachtingen wat betreft het aantal uren op locatie werken en het aantal uren thuis werken. Heb je het gevoel dat je te veel los staat van de organisatie? Ga dan weer eens wat vaker naar kantoor. Het is heel verleidelijk om op een eilandje te gaan zitten met thuiswerken, maar dat werkt niet goed op de lange termijn. Dan krijg je sneller irritatie en miscommunicatie.

Naast de afspraken met je werkgever heb je ook je verantwoordelijkheden thuis. Als je samenwoont of lid van het gezin bent, zul je daar ook rekening mee moeten houden. Het is voor sommige mensen echt wel even wennen dat je er bent, maar niet beschikbaar bent. Dit vraagt wat flexibiliteit, begrip en afstemming met z'n allen thuis.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.