Zo krijg je wél direct betaald voor je facturen

13 mei 2025 09:52

Zo krijg je wél direct betaald voor je facturen

Stel je voor: je hebt een paar mooie opdrachten afgerond, de facturen zijn verstuurd… maar het geld laat nog weken of zelfs maanden op zich wachten. Ondertussen moet jij je personeel betalen, voorraden inkopen en verder bouwen aan je bedrijf.

Herkenbaar?

Betalingen die lang op zich laten wachten kunnen veel stress en groeipijn veroorzaken. Gelukkig is er vaak een oplossing voor, die voor veel ondernemers nog onbekend is: factoring.

Wat is factoring?

Factoring betekent dat je je openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Die betaalt jou direct uit – vaak binnen 24 tot 48 uur – en wacht zelf op de betaling van jouw klant. Je krijgt dus snel je geld, zónder dat je moet lenen of extra zekerheden aan moet bieden. En dat maakt het een stuk minder risicovol.

“Je gebruikt gewoon je eigen omzet als financieringsbron,” legt Liesbeth Fong, financieringsspecialist bij Credion Drechtsteden uit. “Dat maakt het laagdrempelig, minder risicovol én snel te regelen.””

American Factoring of Traditionele Factoring?

Er zijn twee varianten:

  • Traditionele Factoring: je laat je hele debiteurenportefeuille financieren. Dit is vooral geschikt voor bedrijven met structurele cashflowbehoefte.
  • American Factoring: je kiest losse facturen die je wilt voorfinancieren. Ideaal als je af en toe krap zit.

Waar veel mensen bij factoring denken aan traditionele factoring, kan ook American Factoring een hele mooie oplossing zijn. Liesbeth vertelt: “Zo had ik ooit een klant die uurtje-factuurtje werkte in de havens en even omhoog zat. We hebben toen één factuur van €1.500 via factoring laten lopen, en dat gaf meteen lucht.”

Wanneer is factoring interessant?

Factoring werkt het beste voor B2B-bedrijven die duidelijke, afgeronde prestaties leveren. Denk aan:

  • Groothandels
  • Zakelijke dienstverleners
  • IT- en softwarebedrijven
  • Logistiek
  • E-commerce (B2B)
  • Productiebedrijven

Werk je vooral met consumenten (B2C) of factureer je op basis van aanneming of termijnen (zoals in de bouw)? Dan is factoring minder geschikt, omdat factormaatschappijen alleen afgeronde prestaties willen financieren.

“Gaan mijn klanten niet vreemd opkijken?”

Een veelgehoorde zorg bij factoring is: “Wat denkt mijn klant ervan als ik ineens met een factoringmaatschappij werk?” Volgens Liesbeth is die angst onterecht.

“Factoring is allang niet meer alleen voor bedrijven in nood. Sterker nog: het zijn juist snelgroeiende bedrijven die hier slim gebruik van maken. Je kunt het gewoon netjes communiceren, bijvoorbeeld met een tekst op je factuur: ‘Om onze groei te ondersteunen, maken wij gebruik van factoring.’” Heel simpel.

Ook de regie over je debiteuren hoef je niet los te laten. Je bepaalt namelijk zelf of je het beheer in eigen hand houdt, uitbesteedt, of kiest voor een gecombineerde aanpak.

Wat kost factoring?

Factoring kost natuurlijk geld. Maar daar staat tegenover: directe liquiditeit, minder stress én geen ingewikkelde bankprocedures.

De kosten verschillen per aanbieder. Grofweg betaal je:

  • Bij Traditionele Factoring: rente over het opgenomen bedrag, een factorfee, soms een verzekeringspremie en afsluitkosten
  • Bij American Factoring: vaak 2 à 3% per factuur

“Ik vergelijk altijd meerdere aanbieders voor mijn klanten,” vertelt Liesbeth. “Er zitten niet alleen verschillen in prijs, maar ook in aanvullende voorwaarden of zekerheden. Dat soort verschillen zet ik overzichtelijk naast elkaar, zodat de klant een weloverwogen keuze kan maken.”

Waar moet je op letten als je wilt starten met factoring?

  1. Breng je liquiditeitsbehoefte in kaart
    Maak een heldere prognose van je inkomsten en uitgaven. Dan weet je precies of en hoeveel je wilt voorfinancieren.
     
  2. Zorg dat je debiteurenadministratie op orde is
    Factormaatschappijen willen snel kunnen beoordelen wie je klanten zijn en wanneer er betaald moet worden. Met een goede administratie ben je daarop goed voorbereid.
     
  3. Kies de juiste partner
    Niet elke factoringmaatschappij past bij jouw branche of type klanten. Credion werkt met meer dan 120 financiers en bovendien kun je via Credion gebruikmaken van speciale inkoopvoordelen. Zo vinden we vaak snel de beste partij voor jouw situatie.

Groei zonder wachttijd

Factoring is geen wondermiddel. Maar voor veel mkb-bedrijven is het wél een hele mooie oplossing om meer ruimte te krijgen. Het haalt de druk van de ketel, maakt vaak groei mogelijk en voorkomt dat je onnodig vastloopt op late betalingen.

Wil je weten of factoring iets voor jouw bedrijf is?

Bij Credion kijken we niet alleen naar cijfers, maar naar wat je echt nodig hebt om verder te groeien. Credion adviseurs zoals Liesbeth staan - verspreid over heel Nederland - voor je klaar om samen te kijken naar jouw situatie. Of je nou net begint, of al jaren groeit.

Over Liesbeth Fong

Dit artikel is gebaseerd op de inzichten en ervaringen van Liesbeth Fong, zelfstandig adviseur bij Credion Drechtsteden.

Liesbeth heeft meer dan 40 jaar ervaring in de financiële wereld en combineert die kennis en ervaring met een persoonlijke en betrokken aanpak. Liesbeth werkte o.a. bij Rabobank, Qredits en is inmiddels zelf ook ondernemer. Geen puur theoretisch advies dus, maar praktische oplossingen waar jij vandaag wat aan hebt.

Naar alle berichten van Credion terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.