Zo houd je je werkplek schoon

23 juni 2022 10:20

Zo houd je je werkplek schoon

 “Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd,” is een welbekende uitspraak. Dit geldt zonder twijfel ook voor de werkplek. Een nette werkplek draagt namelijk in positieve zin bij aan de productiviteit van werknemers. In dit artikel lees je praktische tips voor een schone en opgeruimde werkplek.

1. Het bureau

In iedere kantoorruimte geldt dat rommel zich voornamelijk opstapelt op en rondom bureaus, terwijl dit júist een opgeruimde en gestructureerde plek zou moeten zijn. Dit is immers de plek waar werknemers het grootste gedeelte van hun werktijd spenderen. Door een ‘clean desk’ beleid in te voeren, worden werknemers gestimuleerd hun werkplek netjes te houden. Het bureau is in dat geval enkel bestemd voor spullen die daadwerkelijk nodig zijn om werkzaamheden uit te voeren.

2. De afvalstroom

Elk bedrijf produceert behoorlijk veel afval, van etensafval uit de bedrijfskantine tot aan papierafval. Om de werkplek schoon te houden, is het belangrijk dat deze afvalstroom goed gestructureerd is. Door te zorgen voor voldoende afvalbakken op de werkplek en een bedrijfscontainer buiten het kantoorgebouw, wordt voorkomen dat afval zich opstapelt. Opstapelend afval is immers geen fraaie en professionele aanblik.

3. De buitenplaats

De meeste kantoorruimtes beschikken over een buitenplaats waar werknemers onder andere kunnen roken. Het draagt niet bij aan de sfeer van zo’n buitenplaats als sigaretten en ander afval daar rondslingert. Bovendien is een rommelige buitenplaats geen wenselijke visitekaartje voor het bedrijf. Een afvalbak en een functionele asbak of rookpaal zorgt ervoor dat de buitenplaats niet verslonst. Sigaretten kunnen eenvoudig weggegooid worden en bovendien verkleint het de rookvorming.

4. De koelkast(en)

Een koelkast is onmisbaar op een werkplek, maar tegelijkertijd een bron van nare geurtjes, bacteriën en schimmels. Een gedeelde koelkast op kantoor zorgt immers voor een gedeelde verantwoordelijkheid, waardoor eten er vaak te lang in blijft liggen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de koelkast(en) regelmatig wordt gecontroleerd.

5. Het schoonmaakbedrijf

Tenslotte is het voor de netheid van een kantoorruimte verstandig om een schoonmaakbedrijf op vaste momenten schoon te laten maken. Het schoonmaakbedrijf kan zich richten op het schoonhouden van de vloeren, keukens en de apparatuur, zodat ook daar geen vuil zal gaan ophopen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.