Zelforganiserend werken als sleutel naar succes
22 december 2021 13:13
Werkt zelforganisatie echt in de praktijk?
Dat zelforganisatie geen rozengeur en maneschijn is, blijkt wel uit de vele worstelingen van organisaties die blijven hangen in een soort twilightzone van halve zelforganisatie met een beetje hiërarchie. Vaak is de frustratie van het uitblijven van een financieel gezond bedrijf groot. Als de zelforganisatie dan ‘mislukt’, worden er weer hiërarchische managers geplaatst om het ziekteverzuim terug te dringen, disfunctionerende medewerkers te begeleiden en de onderneming uit de rode cijfers te halen. Andere ondernemingen zoals Hoppenbrouwers, Kabisa en Voys bleken niet alleen volhardend door deze worsteling heen te zijn gekomen, maar ook te groeien, gelukkiger te werken en de huidige tijd goed te doorstaan met zelforganisatie. Ze wonnen zelfs prijzen voor hun successen. Waarom zijn zij er wél in geslaagd zelforganisatie te laten werken?
Zelforganiserend vermogen als antwoord op de vragen van deze tijd
Veronique Kilian interviewde leiders van succesvolle ondernemingen over hun lessen en successen over het zelforganiserend vermogen van hun organisatie. Ze schreef er een boek over. Ze herleidde concrete handvatten uit de interviews, haar persoonlijk praktijkervaring als teamcoach en uit wetenschappelijke literatuur. Deze behoefte aan handvatten was raak, zo bleek uit de vele reacties op het boek, door vragen als: “hoe combineer ik resultaat met echte aandacht? Hoe houd ik mijn organisatie succesvol als iedereen op zichzelf wordt terug geworpen in deze tijden? Hoe maak ik zelforganisatie praktisch? Hoe maak ik zelfsturing tot een geluksmaker voor teams? Hoe geeft dit een antwoord op personeelskrapte? Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap belandde nog voor de officiële verschijningsdatum in de top 10 van managementboeken.
Onderzoek de 5 cruciale elementen in je onderneming
Tijdens haar onderzoek ontdekte ze 5 cruciale elementen die nodig zijn voor succesvolle zelforganiserende teams. Deze elementen zijn: de onmisbare leiderschapsvonk (vuur), het fundament voor het collectieve bewustzijn (aarde), het belang van een heldere structuur (metaal), de kracht van kwetsbaarheid (water), de groeipotentie van een team (hout). Het is de kunst om deze elementen te doseren en een evenwichtige balans te vinden. Deze 5 sleutels helpen je om psychologische veiligheid te scheppen, te bouwen aan je bedrijf als community en te navigeren door de overgang van hiërarchisch naar zelforganiserend werken.
Hoe weet je welke interventies je moet inzetten op de werkvloer?
De basis voor een zelforganiserend team is dat de teamleden in staat moeten zijn tot zelfsturing. Zelfsturing is een vorm van persoonlijk leiderschap. Ieder teamlid geeft leiding aan zichzelf. Als het goed is, wordt zelfsturing een geluksmaker omdat het je een ervaring geeft van eigenaarschap, vervulling en trots. Dit ervaren werkgeluk heeft een positieve invloed op het brein. Interventies zijn gericht op het vergroten van de creatieve kracht van teamleden als persoon en als team door werkgeluk.
Gelukkig werken met zelforganisatie kan je leren
In de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) ten teamflow coach leer je hoe je van zelfsturing een geluksmaker maakt en hoe je een team begeleidt naar teamflow en co-creatie. Hiervoor krijg je ook handvatten uit haar eerdere bestseller “Geluk op het werk? Train je geluk competenties!” (top 3 managementboek) en het “Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog.”
Voor vragen, neem contact op met Veronique Kilian, 06 20 621 673.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.