Zakelijk of privé in een vakantiehuis investeren? Ontdek hier alle voordelen en opties

26 oktober 2022 09:22

Zakelijk of privé in een vakantiehuis investeren? Ontdek hier alle voordelen en opties

Als je de eigenaar bent van een vakantiewoning, geniet je van een stukje rust. Je kunt telkens naar je tweede huis terugkeren, zonder een hotel te moeten boeken. Een eigen vakantiehuis geeft dus ook een stukje vrijheid. Je mag er zelf mee doen wat je wilt. Natuurlijk kun je het vakantiehuis ook verhuren, waardoor je een aantrekkelijk inkomen ontvangt. Wat zijn de mogelijkheden als je in een vakantiewoning wilt investeren? Dit lees je allemaal in dit artikel.

Een prettig vermogen opbouwen

Met een eigen vakantiehuis kun je een fijn vermogen verwachten. Je hebt verschillende opties, om inkomsten te genereren uit vakantiewoningen. Je kunt recreatiewoning voor een bepaalde periode verhuren. Daarnaast kun je gaan beleggen in een recreatiewoning. Een andere optie is om de woning weer te verkopen. Dit kan soms tegen een aantrekkelijke meerwaarde.

Beleggen in vakantiehuizen

Je kunt ook gaan beleggen in vakantiehuizen. Natuurlijk is beleggen nooit helemaal zonder risico, maar daar kan een aardig rendement tegenover staan, mits je succes hebt. Je hebt de kans om jaarlijks 5%-8% aan rendement te ontvangen, als eigenaar van een vakantiewoning. Tegenwoordig levert sparen nog maar een magere rente op. Daarom kan beleggen een stuk winstgevender zijn. Bij Belvilla kun je trouwens het rendement op een vakantiehuis berekenen.

Huizen bevatten een hoge waarde

De huizenmarkt doet het goed. De waarde van veel woningen is enorm gestegen. Beleggers kunnen daar hun voordeel uit halen. Vroeger was het nog makkelijk, om goedkoop aan een woning te komen. Iedereen kon zo een hypotheek afsluiten. Helaas kan dat niet meer, sinds de regressie. Investeren in onroerend goed lijkt erg mooi, helaas is ook deze markt daartegen behoorlijk onvoorspelbaar. Weeg daarom altijd alle voor- en nadelen af. Investeer ook alleen met geld dat je niet nodig hebt.

Vakantiewoning in Nederland: Fiscale regels

Als bezitter van een vakantiehuis, dien je natuurlijk belasting te betalen, over je rendement. Inkomsten uit huur zijn vrijgesteld van deze belasting. Een eigen vakantiewoning valt onder het vermogen in box 3. Een lening, zoals een hypotheek, kun je wel af laten trekken, omdat deze als schuld telt. De rente is daartegen niet aftrekbaar. De belasting wordt op basis van de WOZ-waarde berekend.

Niet elke vakantiewoning beschikt over een WOZ-waarde. Dit is voornamelijk het geval, bij buitenlandse vakantiewoningen. Deze moeten wel op worden gegeven, bij de aangifte. Deze vallen dan onder het economische verkeer. Nieuwbouw recreatiewoningen zijn daartegen aantrekkelijk, mits je ze gaat verhuren. Je kunt de belasting namelijk volledig terugvragen, over deze woningen.

Vakantiewoning in het buitenland

Over buitenlandse vakantiewoningen betaal je belasting, in het desbetreffende land. Maar in Nederland moet je ook je buitenlandse vakantiewoning opgeven, bij de belastingdienst. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je twee keer evenveel belasting betaalt. Met een IB-aangifte kun je daarom vermindering krijgen. Zowel de waarde van de vakantiewoning als de schuld, hebben invloed op de hoogte van het bedrag. Elk land hanteert weer eigen regels, als het om fiscale zaken gaat. Informeer dus goed in het land, waar je de recreatiewoning gaat kopen.

Zakelijk of privé een vakantiewoning kopen?

Je kunt met een bv in een vakantiewoning gaan beleggen, maar dit kan ook als particulier. Het is lastig te voorspellen wat nu de beste keuze is. Om privé te investeren, moet je een goed rendement behalen, uit de huur van de woning. Dit netto rendement, moet meer dan 3,5% van de huurinkomsten zijn. Daarbij weet je niet of de recreatiewoning in waarde zal gaan stijgen. Zonder waardedaling, is een privé investering belastingtechnisch weer aantrekkelijker.

Investeren in een recreatiewoning als bv

Bedrijven die onder het besloten vennootschap vallen, betalen vennootschapsbelasting van 25%. Dit bedrag wordt over elke winst betaald. Bij de eerste 245.000 euro, betaalt een bv ook nog eens 15% btw. De vennootschapsbelasting wordt altijd over de netto huurinkomsten berekend. Wel zijn er enkele kosten aftrekbaar, als je als bedrijf in een vakantiewoning investeert.

Dit zijn onder andere de speciale kosten, zoals inventariskosten, kosten voor parkbeheer, kosten voor het onderhoud, exploitatiekosten, vaste kosten en hypotheekrente. Als de woning over de grens van de bodemwaarde komt, kunnen eventuele aanschafkosten van de nieuwwaarde worden afgetrokken. Dit is eigenlijk hetzelfde als de WOZ-waarde.

Als je netto-inkomsten uit de bv ontvangt, wordt er wel BTW berekend als inkomstenbelasting voor privédoeleinden. Het bedrag bedraagt 26,9% aan dividendlasten. De bv betaalt daarbij 15% aan vennootschapsbelasting. Het totaalbedrag komt dan uit op 37,87%.

Ook kun je de woning mede als privé-eigenaar gebruiken, als de bv de woning heeft gekocht. Soms wordt er zakelijke huur in rekening gebracht, vanuit de bv. Als dit niet het geval is, zal er wel belasting worden betaald. Deze worden dan doorberekend als dividend "privé-voordeel".

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.