‘Wij willen een positieve concurrent worden van TikTok’
23 april 2025 09:12
Een ‘gezond’ sociaal medium bieden aan internetgebruikers. Dat is het doel van Martijn Lindeman met het wereldwijde social medium Follow, dat eind dit jaar wordt gelanceerd. Follow wordt, net als TikTok, een short-video medium. Een groot verschil met TikTok is dat bij Follow thema’s als positiviteit en gezondheid centraal staan. “Heel veel landen snakken naar een positief sociaal medium”, zegt Martijn, de CEO van het nieuwe platform.
Wat is de basis van Follow?
“De pijlers van Follow zijn een actief sociaal leven, goed eten, beweging, tijd voor mindset en rust en duurzaamheid. Ze hebben te maken met een Netflix-documentaire over de Blue Zones uit 2023. De Blue Zones zijn plekken op aarde waar mensen gemiddeld gezonder zijn en ouder worden door op basis van deze pijlers te leven. Het waren eigenlijk vier pijlers, maar we hebben er vijf van gemaakt. Het fijne van deze categorieën is dat ze bij een social medium heel makkelijk algoritmisch ingezet kunnen worden. TikTok is groot geworden door te bedenken hoe hun gebruikers eindeloos kunnen scrollen, maar je kunt deze technologie ook inzetten voor bovengenoemde thema’s. En dat gaan wij doen.”
Dat klinkt veelbelovend. Wanneer gaat Follow van start?
“Dat gaat in het vierde kwartaal van 2025 gebeuren. Ik denk eerder november dan oktober.”
Is het de bedoeling dat het wereldwijd wordt uitgerold?
“Zeker. We willen het eerst in Nederland doen, maar we hebben zeker ook de ambities om dit wereldwijd te doen. Ik denk ook dat dat mogelijk is. Heel veel landen snakken naar een positief sociaal medium. Je ziet op de huidige sociale media dat de spanningen vaak hoog oplopen. Je hebt nu wel met BlueSky een alternatief voor X en met Signal een alternatief voor WhatsApp. Wij hopen met Follow een alternatief te bieden voor TikTok. Wij willen een positievere beleving dan TikTok bieden. Een positieve concurrent voor hen dus.”
Wat vind je dan van TikTok?
“Ik vind dat de social media allemaal hetzelfde doel hebben. Namelijk je zo lang mogelijk aan het scherm kluisteren. Wij willen iets anders doen. We richten ons specifiek op de vraag; wat heeft de gebruiker nodig in zijn leven? Dat bieden wij aan. Een heel ander uitgangspunt dus.”
Hoe voorkom je dan dat negatieve uitingen op jullie platform verschijnen? Gaan jullie streng modereren?
“We gaan modereren. Dat is ook een verplichting voor ons. We moeten ons ook houden aan community guidelines. Met behulp van machine learning kunnen we de allerschadelijkste content tegenhouden. We kunnen ook zelf modereren. En we kunnen onze community vragen om ons attent te maken op schadelijke content. Je hebt alle vormen nodig om dit goede banen te leiden. We willen daarnaast de kwaliteitscontent via ons systeem naar boven laten komen. Gebruikers moeten ook de mogelijkheid krijgen om commentaar te kunnen leveren, als er in bepaalde video’s twijfelachtige beweringen worden gedaan.”
Julie worden een heel streng social medium?
“Nee, zeker niet. Het moet natuurlijk ook leuk blijven. Je moet niet modereren met als uitgangspunt dat alles 100 procent moet kloppen. Het is belangrijk dat we daar een of andere balans in gaan vinden.”
Jullie verdienmodel wordt advertenties?
“Er waren hier drie mogelijkheden: advertenties, een abonnement of een commissie bij elke transactie die er in het netwerk plaatsvindt. Ik zag eerst niets in advertenties, maar daar ben ik van teruggekomen. De advertenties worden nu door TAO, onze AI, beoordeeld op basis van de vijf pijlers. Zo sluiten ze aan op persoonlijke doelen van gebruikers en voelen ze natuurlijk aan. Het is een vorm van intentioneel adverteren.”
Hoe staan jullie er op dit moment voor?
“We hebben een demo gemaakt. Daar zijn mensen heel enthousiast over. Maar om van een demo naar live-app te gaan, is er nog wat bouwwerk nodig. Daarvoor moet er nog wat geld op tafel komen. We hebben besloten om dat via crowdfunding op te halen. Het leek ons leuk dat duizenden Nederlanders mede-eigenaar zouden worden van ons sociale netwerk. Mensen kunnen hiervoor nog een formulier invullen. Het zou heel prettig zijn als zij dat zouden doen.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.