WHOA, een nieuw type schuldeisersakkoord.

13 oktober 2020 09:08

WHOA, een nieuw type schuldeisersakkoord.

De ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ (kortweg: ‘WHOA’) biedt ondernemingen nieuwe mogelijkheden tot herstructurering. Wat merkt het MKB van deze nieuwe wet?

Wat is de ‘WHOA’?

Door de coronacrisis is de vraag naar herstructureringsmiddelen toegenomen om de verwachte golf van faillissementen enigszins te kunnen beperken. Vanaf 1 januari 2021 is het dankzij de WHOA mogelijk om buiten faillissement om aan schuldeisers en/of aandeelhouders een dwangakkoord op te leggen. Een dwangakkoord betekent dat een gekwalificeerde meerderheid een bindend besluit over een akkoord kan nemen voor de gehele groep. Op dit moment staat het ondernemingen natuurlijk ook vrij om aan schuldeisers een akkoord aan te bieden. Het akkoord kan echter niet worden afgedwongen, ook niet door een rechter. Deze mogelijkheid biedt de WHOA dus wel. Dergelijke mogelijkheden kenden wij voorheen alleen in een faillissement of surseance van betaling.

Voor wie is de WHOA?

De WHOA is erop gericht een breed toegankelijk instrument aan te bieden. Een diepere blik op de inhoud maakt echter duidelijk dat dit instrument in de praktijk voornamelijk het grootbedrijf ten dienst zal staan. Het voorwaardenpakket is tamelijk streng en dat betekent dat de nodige externe kosten gemaakt moeten worden om aan deze eisen te voldoen. Daarnaast moeten er uiteraard ook middelen beschikbaar zijn om het akkoord te kunnen financieren. De WHOA stelt onder meer de volgende eisen:

  • De onderneming moet in de kern winstgevend zijn;
  • Er is in ieder geval één klasse crediteuren die tenminste 2/3 van de waarde van de schulden vertegenwoordigen akkoord gegaan met het voorstel;
  • Schuldeisers moeten beter af zijn met een akkoord dan zonder een akkoord;
  • De meerwaarde die door het akkoord gecreëerd wordt of behouden blijft, dient evenredig te worden verdeeld tussen de betrokken crediteuren.

En wat merkt het MKB er verder van?

Dat de toepassing van de WHOA voor het MKB beperkt is, betekent niet dat het MKB er niets van zal merken. Wanneer grote opdrachtgevers besluiten een ‘WHOA’-traject te starten, zullen schuldeisers van deze opdrachtgever worden benaderd. Heeft u op dat moment nog een vordering, dan ontvangt u dus een voorstel in het kader van het akkoord. Als de opdrachtgever aan de vereisten van de WHOA voldoet en de schuldeisers hebben voldoende steun uitgesproken, dan bent u eveneens gebonden aan het voorstel.

Wilt u nagaan of de WHOA ook mogelijkheden voor uw organisatie biedt of wordt u komend jaar geconfronteerd met de WHOA? Neem dan gerust contact met ons op.

Mr. Jelle Beerens

Curator in faillissementen bij BG.legal

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.