Westerkwartier biedt ruimte om te ondernemen

30 augustus 2021 13:00

Westerkwartier biedt ruimte om te ondernemen

De gemeente Westerkwartier ligt centraal in Noord-Nederland en grenst aan de provincies Friesland en Drenthe en de stad Groningen. Deze ligging biedt aantrekkelijke mogelijkheden om je als bedrijf of ondernemer te vestigen. In het gebied zijn verschillende bedrijventerreinen te vinden, waaronder langs de A7 bij Leek en Marum. Deze terreinen zijn volop in ontwikkeling en bieden uitstekende vestigingsmogelijkheden.

Bedrijvenpark Leeksterveld

Voor de vestiging van (boven)regionale bedrijven is aan de A7 bij Leek bedrijvenpark Leeksterveld ontwikkeld. Dit bedrijvenpark is uitstekend bereikbaar en beschikt over twee glasvezelnetwerken voor supersnel internet. Leeksterveld heeft een ruim opgezet karakter met veel groen en water. Dit geeft het gebied een representatieve uitstraling met mooie zichtlocaties. Het bedrijvenpark zet in op duurzaamheid. Dit komt vooral tot uiting in het stedenbouwkundig ontwerp. Denk aan ruimte voor het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en het gescheiden afvoeren van regenwater. Direct aansluitend op het bedrijvenpark is een zonnepark ontwikkeld. Inmiddels zijn er al meer dan zestig bedrijven uit diverse sectoren gevestigd op het bedrijvenpark.

De belangstelling voor kavels op Leeksterveld is dit jaar sterk gegroeid. Alle kavels in fase 1 zijn verkocht of in optie gegeven. Vooral bedrijven in de bouw, industrie en logistiek zien hun kans om te groeien en zijn op zoek naar meer ruimte op een goede locatie. De gemeente is inmiddels begonnen met de voorbereiding voor de ontwikkeling van fase 2. De verwachting is dat deze fase in 2022 bouwrijp gemaakt kan worden. In de tweede helft van 2022 kunnen bedrijven zich dan vestigen in de nieuwe fase van Leeksterveld.

Bedrijventerrein De Poort Marum

Aan de zuidkant van de A7 en aan de noordkant van het dorp Marum ligt bedrijventerrein De Poort. Dit bedrijventerrein is inmiddels volledig uitgegeven. Omdat er nog steeds vraag is naar bedrijfskavels in Marum zijn er plannen bedrijventerrein De Poort uit te breiden. Dit gaat om een beperkte oppervlakte gericht op de lokale behoefte. Hiervoor moet nog een bestemmingsplan worden gemaakt. Het streven is om eind 2022 de kavels aan te kunnen bieden.

Netam-locatie in Leek

De Netam-locatie ligt midden op industriepark Leek en heeft jaren braak gelegen. Op initiatief van een aantal lokale ondernemers wordt deze locatie herontwikkeld. Het gebied zal ingericht worden voor kleine en lichte bedrijven. Ook komt er in het noordelijk deel van het plangebied de mogelijkheid om werk en wonen te combineren. In totaal komen er 14 kavels waarvan de helft bestemd wordt voor wonen en werken. Om het wonen en werken mogelijk te maken is er een aanpassing nodig van het bestemmingplan. Inmiddels is er een nieuwe weg aangelegd, is de locatie opnieuw verkaveld en zijn de eerste bedrijfspanden in aanbouw. De kavels voor wonen en werken kunnen naar verwachting in 2022 worden uitgegeven.

Andere bedrijventerreinen

Naast de bovengenoemde bedrijventerreinen beschikt het Westerkwartier over bedrijventerreinen in Opende, Grootegast, Grijpskerk, Noordhorn, Aduard en Tolbert. Op deze terreinen zijn geen kavels meer beschikbaar, maar bieden veelal wel de mogelijkheid voor koop of huur van een bedrijfspand.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.