Werknemers of toch zzp’ers? Tips voor werkgevers

21 maart 2022 11:45

Werknemers of toch zzp’ers? Tips voor werkgevers

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Medewerkers van platformorganisaties zoals Uber, Deliveroo en Helpling moeten in de toekomst als werknemer worden gezien in plaats van als zzp’er. Tenminste, als het aan de Europese Commissie ligt. Hun voorstel moet ervoor zorgen dat platformwerkers meer zekerheden krijgen en beter beschermd zijn.

In de afgelopen jaren zijn er diverse rechtszaken geweest over dit vraagstuk. Zo oordeelde het Gerechtshof Amsterdam in de procedure tussen FNV en Deliveroo dat de maaltijdbezorgers werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. In België oordeelde de rechter daarentegen dat de Deliveroo-bezorgers bij hun wél worden gekwalificeerd als zelfstandigen.

Verwarrend

De verschillende uitspraken omtrent het dienstverband van de platformwerkers zijn verwarrend en vragen om een eenduidig beleid. Zeker als je bedenkt dat er op dit moment meer dan 500 platformbedrijven zijn in de Europese Unie met zo’n 28 miljoen mensen die voor hen werken. Hiervan zou er bij 5,5 miljoen sprake zijn van schijnzelfstandigheid. In zo’n geval lijk je een zelfstandige, maar je bent het eigenlijk niet. Hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe onderscheid je werknemers van zzp’ers? En waar moet je als werkgever op letten bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst?

Pas op

Advocate Judy Sliepen van Fruytier Lawyers in Business is gespecialiseerd in arbeidsrecht en publiceerde onlangs een artikel over de wet DBA. Deze wet moet zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid en zekerheid geven over de arbeidsrelatie tussen beide partijen. Is er sprake van een dienstverband? Dan moet er een arbeidscontract worden opgesteld. “Dat lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Wij zien het regelmatig misgaan bij start-ups die heel snel groeien en daarom in korte tijd veel mensen aannemen. Ze gaan als een speer totdat het misgaat en ze moeten reorganiseren. Dan pas worden de arbeidscontracten kritisch bekeken en komen ze tot de conclusie dat ze hier meer aandacht aan hadden moeten schenken.”

Advies

Aan de andere kant heb je de werknemers die zeggen: “Ik heb het bedrijf gebracht tot waar het nu is en nu moet ik eruit.” In Nederland kan je nu eenmaal niet zo makkelijk afscheid nemen van elkaar. Sliepen vindt het belangrijk dat ondernemers zich dit realiseren. Haar advies is dan ook helder: “Werk met tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Dan geef je iemand zekerheid, maar je kan zonder rechtszaak of uwv-procedure afscheid van elkaar nemen. Houd er wel rekening mee dat je in Nederland te maken hebt met de ketenregeling. Dat wil zeggen dat een tijdelijk contract na drie opvolgende tijdelijke contracten automatisch overgaat in een vast contract. Of als een werknemer langer dan drie jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad.”

Evalueren

Nadat je de arbeidsrelatie hebt bepaald en de overeenkomst hebt opgesteld, ben je nog niet klaar. Sliepen: “Blijf je arbeidsrelaties inventariseren. Blijf monitoren. Denk niet: ‘Ik heb één keer iets afgesproken, het zal zo wel goed zijn.’ Nee, blijf overeenkomsten evalueren. Een modelovereenkomst speelt een rol, maar bepaalt niet alles. Er wordt uiteindelijk gekeken naar de wijze waarop de overeenkomst daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Mocht het zover komen dat een werkgever afscheid wil nemen van een medewerker, dan onderzoeken wij altijd wat voor beide partijen de beste manier is.”

Laat je informeren

Heb je een vraag over een (voorgenomen) arbeidsrelatie of arbeidsovereenkomst? De advocaten van Fruytier Lawyers in Business zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en ondernemingsrecht en helpen jou graag bij het kwalificeren, aangaan of beëindigen van arbeidsrelaties

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.