Werkgeluk

27 juni 2023 14:48

Werkgeluk

Heb je tijdens een drukke dag de kans om kort naar buiten te gaan en iets doen in het groen? Zeker doen! Het is goed voor je mentale welzijn, je komt in beweging en als je geluk hebt kun je ook nog wat lekkers plukken. Steeds meer bedrijven zetten in op vitaliteit en welzijn van medewerkers door het aanbieden van een groene, gezonde overlegplek buiten.

Moeztuyn is opgericht met als doel mensen tijdens een werkdag te verleiden om naar buiten te gaan. Een moestuin biedt een bijzondere buitenplek voor een korte werkonderbreking of om met je collega’s te overleggen. Maar ook om te leren over moestuinieren en natuurlijk: plukken!

Elma Vriezekolk, oprichter van Moeztuyn: “Ik heb zelf ervaren dat mijn eigen moestuin me veel meer opleverde dan alleen verse, biologische groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen: een perfecte tegenhanger van een drukke werkdag. Het gaf rust en bevorderde mijn creativiteit, dat was me achter de laptop echt niet gelukt. Nu ik de weg naar de tuin als onderdeel van mijn werkdag heb gemaakt, combineer ik binnen en buiten, werk ik met mijn hoofd en met mijn handen en wissel ik presteren en experimenteren af. Echt fijn! En iedere keer natuurlijk wat plukken voor tijdens de lunch of het avondeten. De smaak is geweldig!”

Verse groenten, fruit en kruiden mee naar huis en in het restaurant

Het aanbod van Moeztuyn bestaat sinds 2020 en wordt inmiddels op verschillende plekken toegepast, op de manier zoals die het best bij de organisatie past. Planon Software uit Wijchen was de eerste opdrachtgever. De moestuin sloot perfect aan bij hun wellbeing doelstellingen en ze zitten inmiddels in het derde seizoen. In het bedrijfsrestaurant komen alle ingrediënten terecht op de menukaart en medewerkers nemen in het oogstseizoen heerlijke verse groenten en kruiden mee naar huis. Midden in de tuin is een vergaderplek met parasol ingericht: vergaderen tussen de gewassen!

Elma: “Op basis van gesprekken met de gebruikers maken we een ontwerp van de fysieke plek, zorgen we er met onze groenpartners voor dat het gerealiseerd wordt en maken we een voorstel voor het creëren van de beweging naar buiten toe. We ondersteunen de opdrachtgever in het eerste jaar bij die activatie en gedurende dat jaar ontstaat er een team van medewerkers die het vanaf daar overneemt. Net als een feestcommissie heb je dan een moestuincommissie.”

Medewerkers naar buiten in het kader van wellbeing

Elma: “Dit jaar zijn we, na het inrichten van de moestuin, bij de Rabobank in Utrecht gestart met het organiseren van verschillende lessen in de tuin via open inschrijvingen. Op die manier kunnen medewerkers iets leren en deze buitenplek ontdekken. De opdrachtgever hoopt hierdoor in het kader van wellbeing dat de medewerkers de weg naar buiten beter gaan vinden tijdens een korte werkonderbreking.”

Eetbare tuin voor patiënten, medewerkers en bezoekers

Voor het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde Moeztuyn een zeer onderhoudsvriendelijk tuinontwerp in grote bakken, waar zowel medewerkers als patiënten en bezoekers naartoe kunnen gaan. De opdrachtgever noemt het hun Beleeftuin, want je kunt er lunchen, rondhangen en leren over de verschillende gewassen die er te zien zijn. Aan de hand van educatieve bordjes leer je over vaste en eenjarige gewassen en over hun functie. Alles is daar eetbaar!

Over het team Moeztuyn

Elma heeft een achtergrond in strategisch advies en projectmanagement, onder andere op groene en sociale vraagstukken. Ze zet Moeztuyn in als inspiratieplek en tegenhanger voor werkdruk en prestatiegericht werken. Ze doet dit samen met andere professionals die vanuit dezelfde filosofie werken rondom de thema’s ‘vitaliteit’, ‘vergroening’ en ‘verbinding’.

Kun je je voorstellen dat je aan het einde van het seizoen samen soep gaat koken van de door jullie zelf gezaaide pompoenen? Neem gerust contact op als je op een creatieve en positieve manier aan de slag wilt met de vitaliteit van jouw medewerkers.

www.moeztuyn.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.