Werken voor een veiligere werkomgeving

20 december 2019 11:07

Werken voor een veiligere werkomgeving

Begin dit jaar werd door verschillende media gemeld dat de hoeveelheid ongevallen op de werkvloer in 2018 flink was toegenomen. Het totaal aantal gemelde bedrijfsongevallen in 2018 lag volgens de Inspectie SWZ op 4.368. Dit is een stijging ten opzichte van de 4.212 ongevallen in 2017. Een stijging van amper 4% lijkt niet veel, enkele hoeven arbeidsongevallen alleen te worden gemeld ernstige gevolgen. Er is sprake van een ernstig ongeval wanneer iemand opgenomen wordt in het ziekenhuis, iemand blijvend letsel heeft of het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van het ongeval. Het totaal aantal bedrijfsongevallen ligt dus nog een stuk hoger. Het gaat hier om de veiligheid en gezondheid van mensen. Iedere stijging is dus te veel.

Dodelijke slachtoffers

Het aantal dodelijke slachtoffers nam in 2018 ook aanzienlijk toe. Dat jaar telde 71 overlijdensgevallen door toedoen van een bedrijfsongeval. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 54 dodelijke ongelukken in het jaar ervoor. Die cijfers vormden voldoende aanleiding voor een waarschuwing van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit jaar moest het aantal bedrijfsongevallen naar beneden, met name de ongelukken met dodelijke afloop. De Inspectie verstevigde daarom het toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk.

Maar heeft die waarschuwing ook geholpen? Volgens statistieken van arboinspectie.nl ligt het aantal dodelijke slachtoffers van ongevallen op de werkvloer in oktober al op 58. Het lijkt er daardoor niet op dat de plannen van het Ministerie zich al uitbetalen, al moeten de definitieve cijfers nog blijken aan het eind van dit jaar.

Wat doen werkgevers?

De verantwoordelijkheid kun ligt natuurlijk niet enkel bij de overheid. Werkgevers zijn hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid en arbeidsomstandigheden van hun werknemers, maar doen zij wel genoeg? Het minimum aantal werknemers dat een BHV opleiding moet hebben gevolgd is niet wettelijk vastgelegd. In de Arbowet is enkel opgenomen dat bedrijven ‘verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening’. Het varieert namelijk per bedrijf wat een voldoende aantal bedrijfshulpverleners is. Sommige sectoren zijn nou eenmaal gevoeliger voor bedrijfsongevallen dan andere. De meeste ongelukken gebeuren in de:

  • Bouwsector
  • Vervoer- en opslagsector
  • Handelssector
  • Industriesector

Dat betekent dat deze sectoren dus maatregelen moeten gaan treffen om de veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is het opleiden van bedrijfshulpverleners.

Zorgen BHV’ers dan voor voldoende veiligheid?

Zo veel mogelijk mensen op BHV cursus sturen is een mogelijkheid om de veiligheid te verbeteren. Echter is voorkomen altijd beter dan genezen. In het geval van bedrijfsongevallen is dit letterlijk vrij letterlijk te interpreteren. Werkgevers moeten goed in kaart brengen welke risico’s hun medewerkers lopen. Wanneer dat inzichtelijk is kunnen deze risico’s worden beperkt en ongelukken worden voorkomen. Bedrijven voorkomen zo hoge boetes en – nog veel belangrijker – werknemers met ernstig letsel.

Feit is dat er jaarlijks nog te veel werknemers betrokken raken bij ongevallen op de werkvloer. Niet alleen het aantal ernstige ongelukken moeten worden teruggedrongen, ook de kleine incidenten kunnen worden aangepakt. Het begint vaak bij de (on)oplettendheid van personeel. Aan de werkgever de taak om er wat aan te doen. Wellicht wordt het aantal bedrijfsongevallen dan eindelijk succesvol teruggedrongen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.