Werk slimmer, sneller én leuker door de inzet van jouw eigen data

17 maart 2023 10:24

Werk slimmer, sneller én leuker door de inzet van jouw eigen data

De termen ‘datagedreven werken’ en ‘data driven’ zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Organisaties maken steeds vaker de transitie naar een data driven organisatie, en werken dus datagedreven. Maar wat houdt datagedreven werken nu precies in? En misschien nog wel belangrijker; waarom zou je datagedreven willen werken? Als Business Intelligence specialist vertellen we je hier graag meer over.

Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken betekent dat beslissingen worden genomen op basis van feiten (data). Dit kan betrekking hebben op verschillende soorten gegevens, van verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld klantgegevens, operationele gegevens, financiële gegevens, marktgegevens enzovoorts. Bij datagedreven werken wordt data gebruikt om inzicht te krijgen in trends, patronen, prestaties, concurrentie en kunnen bijvoorbeeld afwijkingen gesignaleerd worden. Deze inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om beslissingen en acties te (onder)nemen.

Waarom zou je datagedreven willen werken?

Datagedreven werken kent veel voordelen en kan leiden tot betere bedrijfsresultaten. Enkele voordelen zijn:

  • Méér inzicht: Door data te analyseren, kunnen organisaties nieuwe inzichten verkrijgen die hen helpen hun organisatie beter te begrijpen en aan te sturen;
  • Feiten-gebaseerde besluitvorming: Met data kunnen organisaties besluiten nemen die gebaseerd zijn op feiten en cijfers, in plaats van onderbuikgevoel, intuïtie of vermoedens;
  • Mogelijkheid tot voorspellende analyse: Met data-analyse en Machine Learning technieken, kunnen organisaties voorspellingen maken over toekomstige trends en patronen en hier tijdig en accuraat op inspelen. Bijvoorbeeld met hun inkoop of productie;
  • Efficiëntie verhogen: Door data te gebruiken voor het automatiseren van processen en het identificeren van bottlenecks, kunnen organisaties hun efficiëntie verhogen;
  • Kosten besparen: Door data te gebruiken voor het identificeren van inefficiënties en het optimaliseren van processen, kunnen organisaties kosten besparen;
  • Klanttevredenheid verhogen: Door het klantgedrag inzichtelijk te maken, te analyseren en hierop te spelen door bijvoorbeeld het aanbieden van persoonlijke aanbevelingen, kunnen organisaties de klanttevredenheid verhogen.

Kortom, datagedreven werken kan bijdragen aan o.a. verbeterde prestaties, meer efficiëntie, hogere klanttevredenheid én concurrentievoordeel.

Hoe word je een datagedreven organisatie?

Om datagedreven te werken zijn er een aantal factoren binnen elke organisatie van belang. Zo is de bedrijfscultuur de belangrijkste factor die zorgt voor de verandering naar een datagedreven organisatie. Het is van belang dat alle medewerkers de juiste visie hebben en begrijpen dat data geen bijzaak is, maar de hoofdrol speelt bij het nemen van de juiste beslissingen en het aansturen van de organisatie. Het overdragen van deze visie begint bij het management.

Naast dat de bedrijfscultuur een belangrijke factor is, mogen we de datatools niet vergeten. De data vanuit de organisatie dient inzichtelijk gemaakt te worden om hierop te kunnen anticiperen. Gezien er veel aanbod is op het gebied van datatools, is het goed om je hierin te verdiepen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Business Intelligence tools op de markt om data inzichtelijk te visualiseren aan de hand van rapportages. Zo hielpen wij met de inzet van de Business Intelligence tool van Microsoft, Power BI, honderden klanten waaronder Lowlander, BUKO, Amslod, Warsteiner en Trigion.

Ook slimmer, sneller én leuker werken door de inzet van jouw eigen data? Leer meer over datagedreven werken. Download de gratis BI-startgids hier!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.