Welke typische kwaaltjes komt een psycholoog voor ondernemers tegen?

29 november 2023 07:33

Welke typische kwaaltjes komt een psycholoog voor ondernemers tegen?

Ondernemers kunnen - net als ieder ander mens - een depressie, angststoornis of verslaving ontwikkelen. Is er zoiets als ‘de migrainepatiënt’, ‘de chronische pijnpatiënt’ of ‘de opgebrande ondernemer’?

Met het gevaar op versimpeling zijn er een aantal tendenzen te noemen die wel kenmerkend zijn voor succesvolle ondernemers:

  1. Krachtstraal: een sterke persoonlijkheid met voelbare wilskracht en een aanstekelijke scheppingsdrang;
  2. Onrust: altijd bezig met vooruitgaan en verder komen (stilstand is achteruitgang);
  3. Eenzaamheid: ‘de ondernemer’ heeft vrienden en collega’s maar doet toch veel alleen (en voelt zich ook vaak alleen);
  4. Visie: ‘de ondernemer’ denkt anders en is functioneel eigenwijs;
  5. Vrijheid en onafhankelijkheid: ondernemersbloed verhoudt zich slecht tot systemen en stelsels (de ziel wil vrijheid).

De kwaaltjes en blokkades kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer de basisbehoeften en kernenergie van de ondernemer geblokkeerd raken. Soms noemen ze dat zelf gewoon ‘gedoe’ of ‘gezeik’, maar hier zit in de regel een wat diepgaander psychologisch fenomeen achter.

Gaan ondernemers makkelijk in therapie?

Er zijn genoeg psychologen of psychotherapeuten die inhoudelijk goed met deze vraagstukken kunnen werken, maar in de praktijk moeten ambitieuze ondernemers soms niet zoveel van psychologie hebben.

Dat wil zeggen: de wetenschap op zichzelf vinden ze buitengewoon boeiend, maar de ggz-achtige taferelen met wachtlijsten, DSM-5 classificaties en het denken in ‘normaal’ en ‘gestoord’ kan hen gestolen worden. De stap naar een goede coach, liefst uit het eigen netwerk, lijkt makkelijker en vertrouwder, al helemaal wanneer deze coach affiniteit heeft met leiderschap en ondernemerschap of zelf zakelijk succesvol is geweest.

Mensbeelden in de boardroom en de spreekkamer

Simpel gezegd is veel gezondheidskundige psychologie erop gericht dat mensen enigszins gezond en gelukkig kunnen participeren in de samenleving. Participeren in de ‘normaliteit’ dus.

Leidende ondernemers zijn vaker pioniers, game-changers en rule-breakers die doorgaan waar anderen stoppen.

Daaronder of daarachter zitten vaak andere mensbeelden en overtuigingen over de wereld dan je een-twee-drie in een therapeutische spreekkamer verwacht tegen te komen. Soms kan een zakelijke coach met een relatief beperkter wetenschappelijke achtergrond zich gemakkelijker verhouden tot zo’n performance-mindset dan een therapeut die gewend is gezondheidskundig te werken.

Wat moet een psycholoog voor ondernemers doen?

Een psycholoog voor ondernemers moet eerst en vooral gewoon goed in zijn of haar vak zijn en een scherp bewustzijn hebben - eigenschappen die je bij veel succesvolle ondernemers terugvindt.

Juist vanwege de performance-mindset en de grote ambities kan het goed zijn dat de psycholoog alert is op ongezien potentieel (sensitiviteit, begaafdheid, ongezien onderpresteren).

Het is een pre als de therapeut of coach ook ondernemend van aard is, en de typische ondernemersgeest kan begrijpen.

Tenslotte is het essentieel om het persoonlijke en het zakelijke stukje te integreren. Juist bij ondernemers lopen die twee vaak in elkaar over, en de thema’s die in het persoonlijke leven onderdrukt worden komen er vaak in het bedrijf uit. Persoonlijk leiderschap en zakelijk leiderschap kunnen op deze manier hand in hand gaan.

Naar alle berichten van Triunify Nederland terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.