Welke steunmaatregelen zijn er voor de dga?

22 april 2020 12:06

Welke steunmaatregelen zijn er voor de dga?

Het kabinet komt ondernemingen die door het coronavirus getroffen zijn, met talloze maatregelen tegemoet. Welke steunmaatregelen zijn er voor de dga? U vindt hieronder een overzicht van SRA-accountants- en advieskantoren, werkzaam in en voor het mkb.

Tozo

Zelfstandig ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis, kunnen via hun gemeente ondersteuning aanvragen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal. Dit is de zogeheten Tozo-regeling. Het inkomen wordt dan aangevuld tot aan het bestaansminimum.

Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moeten ondernemers aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat geldt dus ook voor de dga. U moet minimaal 1.225 uren in het bedrijf werkzaam zijn. Ook geldt dat u – alleen of samen met eventuele andere directeuren die in de bv werken – ten minste 50% van de aandelen moet bezitten.

Tegemoetkoming schade € 4.000

Ondernemers in sectoren die specifiek zijn getroffen door het coronavirus, zoals de horeca, kunnen een beroep doen op de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19). Het gaat dan om een bedrag van € 4.000 netto. Bedrijven moeten voldoet aan verschillende voorwaarden, zoals een juiste SBI-code. De regeling is ook van toepassing op bv’s en hun dga’s die aan de voorwaarden voldoen.

Uitstel van betaling belastingen

Bedrijven kunnen online uitstel van betaling aanvragen voor tal van belastingen, onder meer voor de loonheffing en de inkomstenbelasting. Dit betekent dat een bv uitstel van betaling voor de loonheffing van de dga kan aanvragen en u als dga zelf voor de verschuldigde inkomstenbelasting.

Gebruikelijk loon dga

Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van uw bv, kunt u als dga gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Aan het einde van het jaar stelt u het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast. U kunt vanwege de coronacrisis het gebruikelijk loon dus achteraf bepalen, aangezien de gevolgen van de crisis dan duidelijker zijn. U mag al genoten loon niet met terugwerkende kracht verlagen.

Vaste kostenvergoeding woon-werkverkeer

Een bv mag de dga die door de coronacrisis thuiswerkt, een vaste onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer gewoon blijven doorbetalen, zo is recentelijk in een besluit vastgelegd. Voor dga’s die meer dan 75 kilometer van het werk wonen, moet de bv na afloop van het jaar de uitbetaalde vergoeding herrekenen op basis van het werkelijk gereden aantal kilometers. Voor de periode waarin thuis wordt gewerkt, mag de bv echter blijven uitgaan van de aangenomen feiten waarop de vergoeding is gebaseerd.

NOW

De NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) biedt ondernemingen met een omzetverlies van minstens 20% een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 90%. Deze regeling is voor de meeste dga’s niet van toepassing, tenzij de dga verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen.

Tip! Wilt u meer weten over de steunmaatregelen? Ga dan naar onze overzichtspagina.

Waarom kiezen voor een SRA-accountantskantoor?

Bij een SRA-kantoor bent u verzekerd van betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. Een SRA-kantoor bij u in de regio heeft een groot netwerk, beweegt mee met bedrijfseconomische ontwikkelingen, heeft kennis van uw branche en feeling met ondernemers.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.