Wat te doen bij asbest in uw bedrijfspand?

16 november 2017 11:36

Wat te doen bij asbest in uw bedrijfspand?

Bent u van plan om uw bedrijfspand te verbouwen of renoveren? Indien uw bedrijf gevestigd is in een oud pand dan bestaat er een kans dat u asbest tegen komt. Indien het pand gebouwd is tussen 1945 en 1990 dan is de kans relatief groot dat er bij de bouw van het pand met asbest is gewerkt.

In die periode was dit een erg populaire toepassing. Asbest brand slecht en hierdoor werd het vaak gebruikt. Pas later werd bekend dat het ook slecht kon zijn voor de gezondheid. Over het algemeen kan asbest geen kwaad, wanneer het niet blootgesteld wordt of wordt bewerkt. Daarom is het wel zaak om het bij een verbouwing gelijk weg te laten halen, zodat het niet kan beschadigen. Welke stappen moeten ondernomen worden wanneer dit materiaal is aangetroffen in uw bedrijfspand?

Sloopmelding bij de gemeente

Bent u eigenaar van het bedrijfspand? Dit maakt namelijk veel verschil. Als huurder dient u de aangetroffen asbest bij de eigenaar van het bedrijfspand te melden. De eigenaar van het bedrijfspand is verantwoordelijk voor het verwijderen, deze persoon kan dus ook als enige de benodigde stappen ondernemen welke genomen dienen te worden. De eerste stap die genomen dient te worden is een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen welke een inventarisatie kan maken van de asbest. Uit een asbestinventarisatie zal onder andere blijken om hoeveel het gaat. Gaat het om meer dan 35 vierkante meter dan dient een professioneel bedrijf het te verwijderen.

Is het minder? Dan kunt u er eventueel voor kiezen om het zelf te verwijderen.

Waar u, als pandeigenaar, ook voor kiest, zelf asbest verwijderen of laten verwijderen. In beide gevallen dient er een sloopmelding bij de gemeente gemaakt te worden. Wanneer u het zelf doet kunt u dit doen met behulp van het asbestinventarisatie rapport. Bent u van plan de asbest te laten verwijderen door een erkend bedrijf? Dan kunnen zij ook in veel gevallen de sloopmelding bij de gemeente aanvragen.

Op zoek naar een erkend specialist in asbestsanering? Meer informatie over asbestinventarisatie en -sanering.

asbestRegels omtrent zelf asbest verwijderen

Zelf  verwijderen is dus mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zoals al aangegeven mag het niet te veel zijn en bovendien moet er melding gemaakt worden bij de gemeente. Dit dient minimaal 5 dagen voorafgaand aan de werkzaamheden gebeurd zijn. Verder zijn er ook andere regels verbonden aan het zelf verwijderen van de asbest. Zo is het verstandig om de asbestplaten intact te houden, ook tijdens het verwijderen. Besteed vooraf aandacht aan beschermende kleding. Na het verwijderen dient de asbest in afvalzakken gedaan te worden. Hier mag geen ander afval inzitten en de zakken dienen bovendien gemarkeerd te zijn met speciale asbeststickers. Deze zakken mogen niet bij de kliko aan de staat gezet te worden, maar ze dienen ingeleverd te worden op een speciaal service punt van de gemeente. Vraag vooraf na waar dit voor uw gemeente is. Na het verwijderen van de asbest kunt u het beste weer een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om te laten controleren of alles is verwijderd.

Schakel een gecertificeerd asbestbedrijf in!

Hoewel het mogelijk is om zelf asbest te verwijderen uit een bedrijfspand dient er in dat scenario tot twee keer toe een gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen te worden om vooraf een rapport op te maken en achteraf een controle uit te voeren. Ook al is de asbest welke is aangetroffen minder dan 35 vierkante meter is het altijd natuurlijk nog een optie om het te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestbedrijf. Deze dienen hoe dan ook gecontacteerd te worden, zij weten hoe te handelen en dit werkt daardoor vaak een stuk veiliger.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.