Wat je kan doen om burn-outs te vermijden

21 januari 2022 14:43

Wat je kan doen om burn-outs te vermijden

Burn-outs komen steeds vaker voor. Wist je dat ongeveer 67% van alle burn-outs voorkomen kunnen worden? Veel advies omtrent het voorkomen van burn-outs valt echter snel in de ´zelfhulphoek’. Het gaat dan vaak over mediteren, sporten of beter slapen. Allemaal tips die zeker kunnen bijdragen, maar niet voldoende zijn om burn-outs echt af te wenden. Een van de redenen hiervoor is dat de oorzaken van de burn-out ook gedeeltelijk op het werk plaatsvinden. In dit artikel geeft Probaat | Expertisecentrum voor werkgeluk je handvatten om burn-outs echt preventief voor te zijn.

Inzicht in de fase van werkgeluk is essentieel

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) deelt werkgeluk op in 5 fases zoals geïllustreerd in de afbeelding hieronder. Wanneer je effectief burn-outs wilt voorkomen is het belangrijk om te weten in welke fase iemand zich bevindt. En wat je in welke fase kunt doen als organisatie.

Uitgerust: Amplitie
Wanneer iemand volledig uitgerust is, is het vergroten van werkgeluk misschien niet iets waar je direct op focust. Toch is er dan juist de mogelijkheid om met amplitie aan de slag te gaan. Amplitie heeft onder andere te maken met het vergroten van positiviteit en zorgt ervoor dat werknemers langer en sterker werkgeluk gaan ervaren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door:

● (persoonlijke) doelen te stellen
● successen samen te vieren
● bewuster bezig te zijn met dankbaarheid
● vriendelijkheid stimuleren
● focus op het vergeven van elkaar

Een verdiepend artikel over hoe je amplitie kan toepassen als organisatie geeft je voorbeelden en manieren om er direct mee aan de slag te gaan.

Vermoeid en Overbelast: Preventie
Als er al wel sprake is van vermoeidheid of overbelasting dan is een preventieve aanpak nodig. Thema´s die hierbij naar voren komen zijn dan bijvoorbeeld:

● grenzen leren stellen
● prioriteiten verduidelijken
● het (her) vinden van zingeving
● werkdruk onder de loep nemen
● de organisatiecultuur gezonder maken

Wanneer preventie effectief ingezet wordt, kan iemand gewoon aan het werk blijven en stapsgewijs weer terug naar een uitgeruste staat gaan. De nieuwe inzichten leiden vaak ook tot meer geluk in werken. Verschillende preventie acties en voorbeelden zijn uitgebreid toegelicht in het artikel: Hoe voorkom je als organisatie een burn-out.

Overspannen en Burn-out: Curatie
In de laatste twee fases is preventie te laat. Iemand is uitgevallen. Dit valt bij de wetgever onder de noemer psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Een derde van al het verzuim in Nederland is ten gevolge van PSA. Een groot deel hiervan zijn medewerkers met overspannenheids- en burn-outklachten. De medewerker moeten herstellen. Het is belangrijk dat er op tijd aan de bel wordt getrokken. Als iemand overspannen is, kan een echte burn-out vaak nog worden voorkomen als de juiste stappen worden gezet. Attent zijn op collega´s die minder goed in hun vel zitten is dus van grote waarde. Een echte burn-out gun je namelijk niemand. Ook zorgt dit vaak voor een kettingreactie van stress binnen de organisatie. Bijvoorbeeld omdat taken braak komen te liggen.

Bij een echte burn-out ben je iemand waarschijnlijk een hele lange tijd kwijt, wat vaak leidt tot grote financiële en organisatorische gevolgen. Dit is vaak onnodig. Hoe bewuster je aan de voorkant investeert - in de fase van preventie of het liefst in de fase van amplitie - hoe meer je kunt besparen. Bij veel organisaties kan dat tussen de 1 en soms wel 7% op het ziekteverzuim schelen. Dat is enorm. Bereken hier wat dit bij jouw organisatie kan besparen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.