Wat is salarisadministratie?

24 september 2021 13:39

Wat is salarisadministratie?

Salarisadministratie wordt gedefinieerd als een van de taken die nodig zijn om de vergoeding van werknemers voor de gewerkte uren te organiseren. Dit kan het bijhouden van totalen voor door werknemers gewerkte uren, loontarieven en het beheren van betalingen aan werknemers zijn. Bedrijven die een commissiesysteem gebruiken, hebben vaak baat bij een toegewijde salarisadministrateur om de salarisadministratie voor werknemers beter te beheren. Daarnaast is het ook mogelijk om dit te laten doen door Salure.nl, wat een gespecialiseerde onderneming is op het gebied van loonadministratie. Of je nu kiest voor salarisadministratie uitbesteden of zelf doen, in dit artikel kun je lezen wat het überhaupt precies is.

Voor een eigenaar van een klein bedrijf wordt de salarisadministratie in eerste instantie vaak uitgevoerd door de eigenaar van het bedrijf, omdat er mogelijk weinig werknemers zijn. Er kan software worden gebruikt om de betaling te vergemakkelijken en om problemen met de salarisadministratie op te sporen of de salarisadministratie kan simpelweg op papier worden beheerd, wat inmiddels niet al te vaak meer gedaan wordt. Meestal kan software die wordt gebruikt voor salarisadministratie, het uitgeven van loonstrookjes eenvoudiger maken en bedrijfseigenaren helpen om de gedane betalingen bij te houden. Dit kan ook helpen bij directe stortingen voor werknemers of het beheren van bedrijfsaccounts die worden gebruikt voor financieringsbetalingen.

Wanneer de salarisadministratie voor slechts een paar werknemers moet worden georganiseerd, is het misschien niet al te lastig om de betalingen bij te houden, maar naarmate het aantal werknemers groeit, is het belangrijk dat er voldoende tijd wordt besteed aan het bijhouden van de salarisadministratie. Dit kan fouten in zowel de boekhouding als de salarisadministratie helpen voorkomen om ervoor te zorgen dat werknemers het juiste bedrag aan vergoeding per loonperiode ontvangen. Salarisadministrateurs zijn er ook verantwoordelijk voor dat betalingen op tijd aan werknemers worden geleverd. Als je bedrijf meer dan 50 medewerkers heeft, wordt het vaak aangeraden om je loonadministratie te professionaliseren en automatiseren.

Een ander aspect van het beheren van de salarisadministratie is ervoor te zorgen dat de  loonheffingen correct zijn ingehouden  op het inkomen van de werknemer. Dit proces kan soms overweldigend worden, waardoor de eigenaar van een klein bedrijf een salarisspecialist inhuurt die ervaring heeft met het beheren van salariszaken. Dit kan problemen helpen voorkomen, zoals problemen met directe storting, belastingvrijstellingen of problemen met het aftrekken van belastingen. Fouten in belastingaftrek kunnen ernstige complicaties veroorzaken voor eigenaren van kleine bedrijven. Het zo efficiënt en effectief mogelijk beheren van de salarisadministratie is van levensbelang.

Salarisadministratie omvat ook het ervoor zorgen dat het loonbeleid van het bedrijf voldoet aan de arbeidswetten. Dit kan van toepassing zijn op overwerk, vakantiegeld of andere salariswijzigingen. Naarmate bedrijven groeien en meer werknemers in dienst hebben, wordt het steeds belangrijker om iemand te hebben die de salarisadministratie kan verwerken. Hiervoor kun je dus een specialist inhuren, maar je kunt er ook voor kiezen om de loonadministratie uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Vergelijk beide opties om uiteindelijk zelf te bepalen welke manier van salarisadministratie beter is voor je.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.