Wat is het verschil tussen WGA en AOV?

22 juni 2022 16:26

Wat is het verschil tussen WGA en AOV?

Heb je een eigen bedrijf en heb je personeel in dienst? Dan moet je er niet alleen voor zorgen dat je zelf goed verzekerd bent, maar ook jouw medewerkers. De meeste ondernemers verzekeren zichzelf en hun personeel voor arbeidsongeschiktheid door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Als werkgever ben je niet alleen verantwoordelijk voor arbeidsongeschikte medewerkers, maar ook voor werknemers die in de werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Omdat AOV en WGA allebei iets met arbeidsongeschiktheid te maken hebben, wordt vaak gedacht dat het op hetzelfde neerkomt. Toch zijn er wel degelijk verschillen. In deze tekst leggen we je uit wat het verschil is tussen WGA en AOV.

Wat is WGA?

Komt één van jouw medewerkers in de WGA terecht? Dan ben je als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van deze persoon. De eerste 10 jaar ben je zelfs verplicht om hem/haar een WGA-uitkering te betalen. Doel hiervan is om ervoor te zorgen dat deze persoon langzaam maar zeker weer aan het werk kan na arbeidsongeschiktheid.

Omdat je als werkgever liefst 10 jaar verplicht bent om een WGA-uitkering te betalen, kunnen de kosten hiervan flink oplopen. Als je hier niet voor verzekerd bent, moet je deze uitkering uit eigen zak betalen. Gelukkig kun je dit voorkomen door je te verzekeren. Ondernemers kunnen namelijk een WGA Eigenrisicodragersverzekering afsluiten. De WGA-uitkering die je als werkgever aan een werknemer moet betalen wordt dan door de verzekeraar uitgekeerd. Hierdoor bespaar je zelf (veel) geld. Een verzekeraar keert overigens geen geld uit als medewerkers al ziek of arbeidsongeschikt waren bij aanvang van de verzekering. Ook voor blijvend volledig arbeidsongeschikte medewerkers krijg je geen WGA-uitkering van een verzekeraar.

 

Hoe zit het met AOV?

Als ondernemer heb je vast weleens gehoord van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat je verzekerd bent van een maandelijkse uitkering als je arbeidsongeschikt raakt, sluiten veel ondernemers deze verzekering af. Wanneer je als zzp’er werkt, is het voldoende om alleen voor jezelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wanneer je personeel in dienst hebt, is het verstandig om hen ook te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Als werknemers door ziekte, burn-out, zwangerschap of een ongeval (tijdelijk) niet kunnen werken, betaal je als werkgever de eerste twee jaar zijn/haar loon door.

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Hierboven las je al dat je onder meer arbeidsongeschikt bent als je door ziekte (tijdelijk) niet meer kunt werken. Toch is het niet zo dat je ook direct recht hebt op een AOV-uitkering als je een griepje hebt. Daarom wil je mogelijk antwoord op de vraag: ‘wanneer ben je arbeidsongeschikt?’ Dit is niet iets wat je zelf bepaalt. Een verzekeraar bepaalt namelijk of je arbeidsongeschikt bent. Zij beoordelen in hoeverre je door ziekte of een ongeval niet in staat bent om de werkzaamheden in een specifiek beroep of bedrijf uit te oefenen.

Wanneer je voor minder dan 25 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, heb je vaak geen recht op een uitkering. De hoogte van de uitkering hangt bovendien af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Bepaalt een verzekeraar dat je 75 procent arbeidsongeschikt bent? Dan ontvang je 75 procent van het maandelijkse bedrag dat je bij het afsluiten van de AOV verzekerd hebt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.