Waarom zouden bedrijfspanden moeten investeren in vloerisolatie?

23 januari 2023 13:21

Waarom zouden bedrijfspanden moeten investeren in vloerisolatie?

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een techniek die wordt toegepast om warmteverlies te verminderen door het isoleren van de vloer in een gebouw. Er bestaan verschillende methoden voor vloerisolatie, die gebaseerd zijn op de constructie van de vloer en de specifieke eisen van het gebouw.

Belangrijkste redenen om vloerisolatie te gebruiken

Eén van de belangrijkste redenen voor het gebruik van vloerisolatie is energiebesparing. Wanneer een gebouw niet goed geïsoleerd is, kan warmte gemakkelijk ontsnappen via de vloer. Dit leidt tot hogere energiekosten, omdat verwarming of airconditioning harder moeten werken om de gewenste temperatuur te behouden. Door de vloer te isoleren, wordt de warmte binnen gehouden en wordt het energieverbruik verminderd.

Vloerisolatie kan ook bijdragen aan het verhogen van het comfort. Wanneer een vloer niet geïsoleerd is, kan deze koud aanvoelen. Dit kan vooral een probleem zijn in koudere klimaten of in kamers met betonnen vloeren. Door de vloer te isoleren, kan de vloertemperatuur verhogen, waardoor de kamer comfortabeler aanvoelt. Geluidsisolatie is ook erg belangrijk bij vloer en wandisolatie, zodat de buren je niet steeds horen.

Vloerisolatie onder de vloer is een methode die vaak wordt gebruikt. Bij deze methode wordt isolatie gelegd onder de vloerconstructie, zoals EPS. Dit is een effectievere manier om warmteverlies te verminderen, omdat de isolatie direct in contact is met de onderkant van de vloer.

Wat is EPS?

EPS (Expanded Polystyrene) is een type van kunststof isolatie dat vaak wordt gebruikt voor vloerisolatie. Het is beschikbaar in blokken of platen en is een betaalbare optie voor vloerisolatie. EPS wordt vaak toegepast onder de vloerconstructie, zoals betonnen vloeren, zodat het direct in contact staat met de onderkant van de vloer.

EPS is een goede isolator en heeft een hoge isolatie-eigenschappen. Dit komt doordat het materiaal een hoge dichtheid heeft en veel luchtbellen bevat, die de warmte vast houden. Hierdoor kan EPS een goede keuze zijn voor vloerisolatie, omdat het de warmte binnen houdt en het energieverbruik vermindert.

EPS is ook water- en luchtdicht, wat betekent dat het geen vocht opneemt. Dit maakt het geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals kelders of badkamers. EPS is licht van gewicht en gemakkelijk te verwerken. Het is ook brandveilig en niet-giftig.

Nadeel van EPS isolatie

Een nadeel van EPS is dat het niet recyclebaar is en niet biologisch afbreekbaar, dus het kan een negatieve impact hebben op het milieu als het niet correct wordt afgevoerd. Bovendien, als het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, kan het uitdampen van giftige stoffen zoals styreen.

In samenvatting, EPS is een betaalbare en effectieve optie voor vloerisolatie die goed isoleert, waterdicht, luchtdicht, brandveilig en licht van gewicht is. Maar het is niet recyclebaar en kan giftige stoffen uitdampen bij hoge temperaturen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.