Waarom is investeren in een EFT voor de meeste mensen de beste keuze?

21 september 2021 09:37

Waarom is investeren in een EFT voor de meeste mensen de beste keuze?

ETF is een beleggingsinstrument dat de rendements prestaties van een specifieke index volgt, zoals bijvoorbeeld S&P 500 of Nasdaq-Index. Als je wil beginnen met het beleggen in aandelen moet je jezelf eerst twee belangrijke vragen stellen.

Ten eerste, ben je bereid om veel tijd te besteden aan het leren over de beurs? Dat betekent niet alleen kijken naar de dagelijkse koersbeweging, maar ook de financiële cijfers van bedrijven analyseren. Is je interesse toch gewekt en wil je je tijd besteden aan het leren van de beurs? Leer hier meer over aandelen!

Ten tweede, beschik je over voldoende vaardigheden om financiële gegevens van bedrijven en aandelen te kunnen analyseren? Ben je in staat om uit te zoeken welk bedrijf het beste is in een sector? Kun je jaarrekeningen lezen, inclusief resultatenrekening, balans en cash flow?

Als je op de deze vragen moet antwoorden met dat je niet genoeg tijd hebt of over voldoende kennis beschikt, is investeren in een ETF de beste keuze.

Je hebt direct een gediversifieerde portefeuille

Het bezit van een ETF betekent dat je onmiddellijk een aandelenportefeuille van tientallen of zelfs honderden aandelen bezit. Voor het opbouwen van een aandelenportefeuille moet je uren besteden aan het opzoeken en beoordelen van aandelen. De mogelijkheid bestaat dat de aandelen die je uitkiest misschien niet de best presterende zijn. Een goede portefeuille is gediversifieerd. Je kunt grote verliezen van bepaalde sectoren of regio’s ermee beperken. Natuurlijk kun je nog steeds het macro neerwaartse risico niet voorkomen als de hele markt daalt, net als de COVID-19-crisis die leidde tot een marktdaling in maart 2020 of de financiële crisis in 2008. De koers van een ETF kan natuurlijk ook dalen, maar je risico is veel meer gespreid.

Je hoeft geen individuele aandelen meer te bekijken

Stel je voor dat je geen tijd hoeft te besteden aan het bekijken van de dagelijkse aandelenkoersen, de financiële gegevens van een bedrijf hoeft te controleren en de kwartaal- of jaarresultaten van een bedrijf moet opzoeken. Wanneer je in een ETF belegt, hoef je het "huiswerk" niet opnieuw te doen. Je kunt gewoon (soms zelfs automatisch) elke maand een bedrag investeren.

Je belegt op de lange termijn

Wanneer je in een ETF belegt, bv. in een landen-ETF (S&P 500 Index) of sector-ETF (technologie-ETF zoals Nasdaq ETF), betekent dit dat je vertrouwen hebt in dat specifieke land of die specifieke sector op lange termijn, niet op korte termijn.

Je kunt ook ETF’s kopen die andere activa volgen

Je kunt niet alleen aan ETF’s kopen die aan aandelen gelinkt zijn, ook andere activa of grondstoffen kunnen in een ETF zitten. Er bestaan ETF’s die de prestaties van andere activa volgen, zoals schatkistcertificaten, bedrijfsobligaties, goud, grondstoffen en onroerend goed. Een 100% aandelen ETF-portefeuille kan ook volatiel zijn, zoals we gemerkt hebben bij de COVID-19-crisis in maart 2020. Je kunt dus best een ETF-portefeuille samenstellen die verschillende activa bevat. Je kunt aandelen, obligaties, onroerend goed en goud ETF's kopen om het risico nog verder te spreiden. Hoe meer gespreid je portefeuille is hoe minder je grote verschillen in de markt zal voelen. Het is dus belangrijk om hier vanaf het begin al rekening mee te houden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.