Waarmaken wat we beloven

6 april 2023 09:55

Waarmaken wat we beloven

“Onze kracht ligt in slim samenwerken en waarmaken wat we beloven”

Familiebedrijf Van Venrooij uit Weurt is een begrip op het gebied van grondverzet, wegenbouw en riolering in de regio Nijmegen. Van Venrooij is sterk in kleine en grote infrastructurele projecten in zowel de bebouwde omgeving als bij nieuwbouwprojecten.

Over het antwoord op de vraag Van Venrooij in een notendop te kenschetsen hoeft Peter van Venrooij niet na te denken: “Vakmensen op het gebied van ondergrondse- en bovengrondse infrastructuur, dat wil zeggen grondverzet, riolering en wegenbouw. Wij doen het ontwerp, de aanleg en het onderhoud bij nieuwbouw en onderhoudsprojecten. Eveneens belangrijk, wij zijn een familiebedrijf met aandacht voor onze mensen.”

Sinds enkele jaren heeft Peter van Venrooij het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Paul. Hiermee staat de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Hoewel formeel ‘buiten’ het bedrijf staat Peter van Venrooij zijn zoon nog met raad en daad terzijde. Paul van Venrooij: “Wij staan in de regio bekend als een flexibel, betrouwbaar bedrijf dat vakwerk levert en meedenkt in praktische oplossingen voor klanten. En dat voelt goed, want er spreekt vertrouwen uit in onze aanpak en resultaten.”

Wendbaar

Van Venrooij is een middelgroot infrabedrijf dat werkt voor diverse klanten: gemeenten in de regio, de Radboud Universiteit, de Pompestichting maar ook voor bedrijven als Byondis en Duynie. Paul van Venrooij: “We hebben vijftig mensen in vaste dienst met daaromheen een vaste schil van zo’n dertig tot zestig zzp-ers. We kennen elkaar allemaal persoonlijk en in deze omvang zijn we wendbaar en in staat zowel kleine als grote projecten te doen.”

“Jarenlang was onze regio beperkt”, zegt Peter van Venrooij. “Ons werkgebied reikte van Den Bosch tot aan de A15 en van West Maas-Waal tot Boxmeer. Alles ‘onder de Waal’ vanwege de flessenhals die de Waalbrug vormde. De stad in en de stad uit moest je er overheen vanuit het noorden komend. Altijd file. Dat is anders geworden met de komst van de Oversteek. Nu zijn we in een vloek en een zucht aan de overkant. En daar, in de Waalsprong, heeft zich voor ons een enorm werkterrein ontvouwd met langlopende projecten.”

Paul van Venrooij: “Het betekent niet dat we de kleinere projecten opzij schuiven. We blijven ook bestraten, riolering leggen en grondverzet doen in de bebouwde omgeving. En ook voor bedrijven blijven we actief, zoals bij het inrichten en herinrichten van de buitenruimte rond bedrijfspanden. Kleine projecten zijn kortlopend, grote projecten zijn langlopend en daarom belangrijk voor de continuïteit van ons bedrijf.”

Hechte club

“We zijn als familiebedrijf een hechte club”, zegt Paul van Venrooij. “Als er wat te vieren is doen we dat samen met onze medewerkers. Iedereen kent elkaar in het bedrijf en we passen op elkaar. Natuurlijk, we zijn en blijven een bedrijf en moeten we ons geld verdienen, maar sociale aspecten staan bij ons hoog in het vaandel. Er werken bij ons bijvoorbeeld tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tenminste, dat was zo toen ze bij ons binnenkwamen, want inmiddels draaien ze gewoon mee in onze ploegen.”

Van Venrooij is een erkend leerbedrijf. Peter van Venrooij: “Zo stellen we de instroom van gekwalificeerde vakmensen voor onze branche veilig. Het begeleiden en ondersteunen van medewerkers is belangrijk voor de toekomst van het bedrijf.”

Paul van Venrooij knikt: “We zijn een bedrijf met louter praktische mensen. Onze werkvoorbereiders en uitvoerders zijn ‘doorgroeiers’, zij hebben binnen het bedrijf alle praktische aspecten geleerd.” “Mijn vader vond dat ik alles in het bedrijf zelf moest kunnen”, zegt Peter van Venrooij. “Gevoel voor de alledaagse werkelijkheid van het werk aanleren om te kunnen beoordelen hoe je iets aanpakt. Die leerschool heeft mijn zoon Paul ook doorlopen. Je kunt alleen goed werk afleveren als je ervaring opbouwt en weet waar je mee bezig bent.”

EMVI-aanbestedingen

Dik tien jaar geleden deed in aanbestedingen de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) zijn intrede. “In EMVI zagen wij kansen”, aldus Peter van Venrooij. “Wij waren in staat economisch voordelig in te schrijven door onze kennis van Nijmegen en de regio. Daardoor konden we in onze plannen problemen op voorhand omzeilen. Actief meedenken met de opdrachtgever leidde tot een goed gevulde orderportefeuille. In de loop van de tijd kwamen er bij EMVI-aanbestedingen nieuwe aandachtpunten bij, zoals duurzaamheid. Ook hier spelen we actief op in.” Milieubewust Ongeveer vijf jaren geleden betrok Van Venrooij recht tegenover de bestaande vestiging een bedrijfshal met omliggend terrein. “We slaan hier materialen op die overblijven bij projecten”, vertelt Peter van Venrooij. “Denk aan rioolbuizen, kolken, putten en bestratingsmaterialen zoals tegels. Ook overtollige grond. Alles wat opnieuw gebruikt kan worden en wat we herbruikbaar kunnen maken. Tegenwoordig is dat duurzaam, vroeger heette dat zuinigheid. Ik ben ermee opgegroeid. Waarom zou je iets weggooien wat je op een later moment nog kunt gebruiken? We krijgen veel vragen naar gebruikte materialen.” “Eigenlijk moeten we ons naar opdrachtgevers meer profileren als bedrijf dat duurzaam hergebruik stimuleert”, merkt zoon Paul op.

De Waalsprong

Sinds de verbinding naar het noorden via de Oversteek is Van Venrooij grootschalig actief in de Waalsprong. Hier bouwt de gemeente Nijmegen duizenden woningen verdeeld over een aantal nieuwe wijken. Een greep uit de activiteiten van Van Venrooij: In de wijk Grote Boel, start medio mei 2016, verzorgde Van Venrooij de inrichting van de openbare ruimte: de verhardingen, de aanleg van de straatafwatering (kolken en leidingwerk), de aanleg en het onderhoud van groen (bomen, heesters, gras), plaatsing van zitranden, bebording en overig straatmeubilair. December 2017 begon het bouwrijp maken van plan Zuiderveld, in de directe omgeving van Grote Boel. In 2018 startte Van Venrooij met plan Woenderskamp; de aanleg van de riolering en realisatie van de bouwwegen. Aansluitend volgde het grondverzet voor de aanleg van een watersingel en het verplanten van zeventig beeldbepalende knotwilgen. In 2019 en 2020 maakte Van Venrooij ‘vlek’ twee, drie, vijf en zes van plan Woenderskamp woonrijp en realiseerde asfaltwegen, rijwegen van gebakken straatklinkers en parkeerplaatsen en trottoirs van betonnen bestratingsmaterialen.

Momenteel maakt Van Venrooij al een aantal maanden op volle kracht delen van de nieuwe wijk Hof van Holland bouwrijp (zie foto). “Aan werk geen gebrek. Sinds 2012 is ons bedrijf in omzet verdubbeld, terwijl het aantal medewerkers gelijk is gebleven. Het is de uitkomst van het gebied kennen, doelgericht werken, met goede vakmensen en nieuwe technieken en werkmethoden”, volgens Paul van Venrooij. Peter: “Onze kracht ligt in slim samenwerken en waarmaken wat we beloven.” 

Gebr. Van Venrooij B.V. grond- en wegenbouwbedrijf
Metaalweg 39, 6551 AC Weurt
Telefoon: 024 678 22 22
E mail: info@vanvenrooij.nl
www.vanvenrooij.nl

Tekst: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.