Vitaliteit medewerkers verbeteren met bedrijfsfitness

19 oktober 2023 13:39

Vitaliteit medewerkers verbeteren met bedrijfsfitness

In een tijdperk van stijgende werkdruk en stress is bedrijfsvitaliteit cruciaal geworden voor het behoud van een gezonde, productieve werkomgeving. Bedrijfsfitness komt naar voren als een veelbelovende oplossing voor werkgevers die het ziekteverzuim willen verminderen en de algehele tevredenheid en productiviteit van het personeel willen verhogen. Om dieper inzicht te krijgen in dit onderwerp, hebben we gesproken met drie vooraanstaande experts.

Het belang van vitaliteit bij werknemers

Het bevorderen van de vitaliteit van werknemers is een complex vraagstuk dat meer behelst dan een simpele oplossing. Kevin Meijer van Fysiotherapie Philipsen & Meijer benadrukt het belang van een holistische benadering. "Om vitaliteit te bevorderen, zijn meerdere zorgaanbieders nodig met elk hun eigen specialismen," zegt Meijer. Hij merkt op dat de focus verschuift van het simpelweg verhelpen van klachten naar een meer preventieve aanpak. "Door vergrijzing en het nieuwe integraal zorgakkoord zijn mensen anders naar zorg gaan kijken. Het gaat meer over vitaliteit als preventie van ziekte en ziekteverzuim," voegt hij eraan toe.

Een ander belangrijk aspect is bewustwording rondom fysieke gezondheid op de werkvloer. Meijer stelt dat er niet per se slechte houdingen zijn, maar "het kan wel last geven als je lang in dezelfde houding blijft." Daarom bepleit hij voor een balans tussen beweging en sedentair werk. "Mensen worden zich steeds meer bewust van het belang van sporten en bewegen," zegt Meijer. Hij meldt ook dat werknemers die fysiotherapie-fitness volgen doorgaans meer energie hebben, minder vaak uitvallen door ziekte, zich beter in hun vel voelen, minder stress ervaren en beter slapen.

De trend richting bedrijfsfitness en bewustzijn rondom werknemersvitaliteit wint gelukkig aan terrein in het bedrijfsleven, waardoor steeds meer werkgevers investeren in de gezondheid van hun personeel.

Strategieën om de vitaliteit van werknemers te vergroten

Het ontwikkelen van strategieën om de vitaliteit van werknemers te verhogen is een uitdaging die veel werkgevers aangaan, maar de route naar een gezondere werkomgeving is verre van eenduidig. Een van de opkomende trends in bedrijfsvitaliteit is bedrijfsfitness en het lijkt een breed scala aan voordelen te bieden. Rachelle Niessen, van Loods 37, een sportschool die personal training in Weert en bedrijfsfitness aanbiedt, ziet meerdere wegen voor het inzetten van fitness als middel voor het verhogen van vitaliteit. "Bedrijven kunnen zich zelf aanmelden en er is van alles mogelijk: vrije training, training in groepsverband en personal training," vertelt ze.

Volgens Niessen zorgt sporten ervoor dat werknemers "even in een andere mindset komen wanneer ze lang gestructureerd gewerkt hebben." Deze mentale verschuiving kan leiden tot verminderde stress en uiteindelijk tot verminderd ziekteverzuim. Dit wordt ondersteund door onderzoek dat aantoont dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen de fysieke gezondheid verbetert, maar ook bijdraagt aan emotioneel welzijn en mentale scherpte.

De flexibiliteit die wordt geboden door variabele trainingsprogramma's kan vooral aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om een fitnessroutine te kiezen die past bij hun persoonlijke behoeften en schema's, waardoor de kans groter wordt dat ze de activiteit zullen voortzetten. Niessen merkt ook op dat het administratieve aspect gestroomlijnd kan worden: "We bieden de mogelijkheid om de facturen van bedrijfsfitness direct naar de werkgever te sturen," wat het proces voor beide partijen vergemakkelijkt.

Het is belangrijk voor werkgevers om te erkennen dat vitaliteit niet een 'one-size-fits-all'-oplossing kent. Het gaat om het creëren van een cultuur waarin gezondheid en welzijn worden bevorderd door middel van diverse programma's en initiatieven. Of het nu gaat om flexibele trainingsopties, de mogelijkheid voor bedrijven om zichzelf aan te melden of zelfs het wegnemen van administratieve lasten, de sleutel tot succes ligt in het aanbieden van een scala aan opties die werknemers aanspreken. Dit stelt hen niet alleen in staat om te investeren in hun eigen gezondheid, maar draagt ook bij aan een algehele positieve werkomgeving.

Vitaliteit van werknemers bevorderen in jouw bedrijf

In het licht van de groeiende aandacht voor werknemersvitaliteit en de verschuivende focus naar preventieve zorg, is het voor werkgevers essentieel om proactief te handelen. De urgentie om te investeren in vitaliteitsprogramma's gaat verder dan alleen fysieke gezondheid; het draagt ook bij aan mentaal welzijn, werknemerstevredenheid en zelfs groepscohesie. Rick Cuijpers van Personal Body Care, die fitness in Venlo en bedrijfsfitness op locatie aanbiedt, benadrukt dit laatste aspect. "Door collega's samen te laten sporten, werk je niet alleen aan fysieke gezondheid, maar bouw je ook aan een sterker, meer samenhangend team," zegt hij.

Het maken van weloverwogen, maar dringende keuzes in bedrijfsvitaliteitsstrategieën kan een langetermijninvestering zijn die verder gaat dan kwartaalcijfers. In een tijd waarin de definitie van 'zorg' zich uitbreidt en evolueert, kan het bevorderen van een vitale werkomgeving een cruciale rol spelen in het vormgeven van een duurzaam, veerkrachtig en succesvol bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.