Vitaal leiderschap: managen en leiding geven

7 december 2021 13:12

Vitaal leiderschap: managen en leiding geven

Management en leiderschap: twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen leiding geven en managen? En wat wordt van beide verwacht? Dit is voor leiding geven de laatste jaren flink veranderd. Hier is de vraag naar een nieuw soort leider ontstaan: een vitale leider. In dit artikel nemen we je mee in deze belangrijke ontwikkeling.

Managen versus leiding geven

De meeste leidinggevenden in Nederland laten zich kenmerken door een gemeenschappelijk beeld: ze groeiden door binnen een organisatie. Vanuit een operationele rol zijn ze leidinggevende geworden, want: “Als je zo goed bent, kun je ook de afdeling wel managen.” Hoewel dit op zich geen gekke gedacht is, zijn we de afgelopen jaren steeds meer en andere dingen van een leidinggevende gaan vragen. Hierdoor is er een wezenlijk verschil ontstaan tussen de rol van manager en leidinggevende. Dit verschil werd door Peter F. Drucker op de volgende wijze samengevat:

“Een manager doet de dingen goed, een leider doet de goede dingen.”

Beiden zijn binnen een organisatie nodig en beide eigenschappen (of activiteiten) kunnen zelfs binnen één persoon gevonden worden! Maar hoe vullen deze elkaar aan?

Focus op optimalisatie van output

Je hoeft geen manager te zijn om te managen. Bij managen gaat het vooral om het goed doen van je werkzaamheden. De focus ligt op verbeteren en het optimaliseren van output. Denk aan:
- Het nemen van besluiten op basis van de best beschikbare informatie
- Het verbeteren van een proces
- Klantrelaties managen

Echter wordt er bij managen geen rekening gehouden met de mensen die binnen een team of organisatie werken. Vaak worden er instructies gegeven die betrekking hebben op de korte termijn.

Focus op ontwikkeling van de mens

Een leider heeft daarentegen een focus op de lange termijn en het centraal stellen van de ontwikkeling van de mens. Bekende associaties met leiderschap zijn voorbeeldgedrag en inspiratie. Leiding geven gebeurt vaak door het hart te volgen en minder op basis van ratio. Voor een leidinggevende is het belangrijk om te kunnen schakelen tussen de twee rollen. Procesoptimalisatie door te managen én mensoptimalisatie door leiding te geven.

Vraag naar vitale leiders

De laatste jaren is er steeds meer behoefte ontstaan aan een nieuw soort leider. Leidinggevenden die ondersteunen en coachen, in plaats van sturen. En die zich meer focussen op verbinding en vertrouwen. Hierdoor wordt van leidinggevenden gevraagd om hun soft skills te gebruiken en moeten zij met medewerkers in gesprek over vitaliteit. Dit vraagt om vitaal leiderschap. Door zelf vitaal te zijn stimuleert een leider ook de medewerkers om energiek, gemotiveerd en veerkrachtig in het leven te staan. Leiderschapsstijl is namelijk bepalend voor de vitaliteit van medewerkers (Schaufeli, 2015). Leidinggevenden die hun medewerkers sturen op persoonlijke ontwikkeling, zorgen ervoor dat deze met tegenslag om kunnen gaan, vitaler worden en optimaal presteren.

Benieuwd hoe vitaal leidinggevenden binnen jouw organisatie zijn? Bekijk deze checklist 

Kun je nog niet alles afvinken? Bekijk dan de 3-daagse cursus Vitaal Leiderschap.

Auteur: Daan de Boer, Directeur bij Adaptics

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.