Vijf trends voor het zakelijk rijden in 2021

4 december 2020 13:04

Vijf trends voor het zakelijk rijden in 2021

Het zakelijk rijden zal in 2021 helemaal in het teken staan van elektrisch rijden. Zo’n elektrische auto zal namelijk alleen maar populairder worden, waar je ook gebruik van kunt maken met behulp van full operational lease. De zakelijke rijder vindt de duurzame eigenschappen van een elektrische leaseauto namelijk steeds belangrijker. Daarnaast speelt de lage bijtelling van zo’n shortlease auto op stroom natuurlijk ook een rol in de groeiende populariteit. Hieronder kun je alle vijf trends op het gebied van het zakelijk rijden in 2021 vinden. 

Aanbod elektrische auto’s uitgebreider

Het aanbod elektrische auto’s is de laatste jaren veel uitgebreid. Ondertussen hebben de meeste merken al een paar modellen op de markt uitgebracht, terwijl anderen nog bezig zijn met de ontwikkeling. Bovendien zijn er dit jaar een paar elektrische vierwielers met veel potentie op de markt gekomen. Hierbij kun je onder andere denken aan de Polestar 2 en de Volkswagen ID.3. Ook komend jaar zullen weer veel veelbelovende modellen verkrijgbaar worden, waarbij je onder meer kunt denken aan de Skoda ENYAQ iV. Het aanbod elektrische auto’s wordt niet alleen groter, de voertuigen worden simpelweg ook steeds beter. Zo krijgen ze onder andere grotere accupakketten.

Elektrische auto’s worden goedkoper

Volgens de experts zal de aanschafwaarde van een middenklasse elektrische auto in 2025-2030 gelijk zijn aan die van een benzineauto. Op het moment ligt de aanschafwaarde van een elektrisch exemplaar natuurlijk nog wel een stukje hoger. BIj het leasen zul je daarentegen wel goedkoper uit zijn als je kiest voor een auto op stroom. Hierbij wordt ook gekeken naar de total cost of ownership, waarbij je onder andere moet denken aan de laadkosten, de bijtelling, de leaseprijs, enzovoorts. Bovendien zullen de elektrische auto’s sowieso goedkoper worden in de laatste jaren, wat al zeker een tijdje aan de gang is.

Hogere bijtelling

Onder de zakelijke rijders is de elektrische auto natuurlijk voor een groot deel populair door de lage bijtelling. De overheid gebruikt dit om het elektrisch rijden te stimuleren. Op het moment betaal je 8 procent bijtelling voor een volledig elektrische auto. Per 1 januari zal de bijtelling verhoogd worden naar 12 procent. Deze regeling lijkt zijn vruchten zeker af te werpen. Inmiddels is de elektrische auto namelijk al goed vertegenwoordigd in ons land. Zo’n 140 duizend elektrische voertuigen kun je namelijk al tegenkomen op de Nederlandse wegen. De kans is zeer groot dat dit aantal in de komende jaren alsmaar hoger zal worden, gedeeltelijk door de hogere bijtelling.

Elektrische bestelauto

Veel gemeenten in Nederland hebben het doel om emissievrije zones voor stadslogistiek in te voeren in 2025. Je zult daarom de elektrische bestelauto steeds vaker zien rijden. Dit is nu ook al het geval. Zo gebruikt de bezorgingsdienst DHL bijvoorbeeld al bestelauto’s die op stroom rijden. Een paar jaar geleden was dit aanbod nog best wel beperkt, maar dit is inmiddels niet meer het geval. Bovendien is de verwachting dat er in 2021 een paar veelbelovende elektrische bestelauto’s op de markt komen. Deze modellen zullen niet alleen betaalbaarder zijn, maar ze kunnen ook snelladen en ze krijgen een actieradius van minstens 300 kilometer.

Subsidies

De overheid gebruikt de bijtelling om het elektrisch rijden te stimuleren, maar doet dit ook met behulp van subsidies. Hierbij kun je mogelijk onder meer de milieu-investeringsaftrek, oftewel MIA, gebruiken. De subsidies zijn opgenomen in de Milieu- en Energielijst 2020, wat je kunt vinden op de site van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In 2020 is de maximale mIA in totaal 13,5 procent voor een elektrische auto tot een maximum bedrag van 40 duizend euro. Voor een elektrische bestelauto ligt de percentage op 36 procent tot een maximale aanschafwaarde van 75 duizend euro. Ook in 2021 zul je waarschijnlijk de MIA kunnen inzetten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.