Vertrouwenspersoon verplicht op de zaak: dit moet je weten
15 november 2023 11:38
Uit onderzoek blijkt dat ruim een miljoen mensen in Nederland op hun werk te maken krijgt met pesten, discriminatie, agressie en (seksuele) intimidatie. Eerder dit jaar werd daarom een wetsvoorstel omtrent de verplichtstelling van een vertrouwenspersoon op de werkvloer voorgesteld en door de Tweede Kamer aangenomen.
Het welzijn van werknemers is immers een cruciaal aspect voor het succes van een onderneming. Maar: hoe zit dat precies met deze verplichting op de werkvloer? En waarom kun je in zo’n geval beter gaan voor externe vertrouwenspersonen? In dit artikel lees je daar meer over.
Vertrouwenspersoon op de werkvloer is onmisbaar geworden
Pesten, treiteren, discrimineren en seksuele intimidatie komt vaker voor bij bedrijven dan je misschien denkt. Dit heeft logischerwijs veel invloed op het geluk van de werknemers die hier slachtoffer van zijn. Ze gaan bijvoorbeeld niet meer graag naar werk toe, slapen slecht en hebben door de stress last van concentratieproblemen. Ongelukkige werknemers zijn over het algemeen minder gemotiveerd en maken meer fouten in het werk dat ze moeten doen. Daarbij nemen ze de problemen van werk vaak mee naar huis, wat ervoor zorgt dat ze ook daar last hebben van dergelijke pesterijen op de werkvloer.
Dit alles zorgt in veel gevallen voor een lagere productiviteit en een hoger ziekteverzuim. Mensen die ongelukkig zijn hebben namelijk de neiging om vaker ziek te zijn en dus ook vaker verzuim te vertonen. Ze zijn ook sneller geneigd om hun baan op te zeggen. Kortom: er moet iets gedaan worden aan pesterijen, discriminatie en intimidatie op de werkvloer. Een vertrouwenspersoon is hiervoor de oplossing. Hij of zij is het aanspreekpunt voor mensen die problemen ervaren op werk en die anoniem bij iemand hulp zoeken. Zo’n vertrouwenspersoon luistert en ondersteunt, zoekt naar oplossingen voor het conflict en geeft advies en aanbevelingen.
Waarom is een vertrouwenspersoon verplicht bij bedrijven?
Hoewel het hebben van een vertrouwenspersoon voor bijna alle bedrijven handig kan zijn, is het wettelijk vastgesteld dat het voor ondernemingen met meer dan 10 werknemers in dienst verplicht is. Deze verplichting is gebaseerd op de hoge cijfers van het aantal mensen dat veel ongemak ervaart op de werkvloer door onder andere pesten en discriminatie en op enkele belangrijke overwegingen, zoals:
- De belangrijkste reden om een vertrouwenspersoon verplicht te stellen voor bedrijven met meer dan 10 werknemers is omdat het welzijn van werknemers van belang is voor de ontwikkeling en de gezondheid van een bedrijf. Gezonde en gelukkige werknemers zorgen voor een gezonde onderneming.
- Daarnaast zorg je voor een vertrouwelijke omgeving voor je werknemers, omdat ze altijd terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon. Binnen deze omgeving kunnen zij in volledige privacy praten en hun problemen bespreken. Ook dat heeft uiteindelijk een aanzienlijke invloed op hoe gezond het bedrijf is.
- Wanneer je meer dan 10 mensen in dienst hebt, moet je als ondernemer aan de wettelijke verplichtingen voldoen, dus ook aan het naleven van deze wet. Doe je dat niet, dan kun je te maken krijgen met financiële sancties en andere juridische problemen.
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht 2024 binnen je onderneming is niet alleen nodig om je zo aan de regels en wetten te houden, maar betreft ook een belangrijk onderdeel van het bevorderen van een ethische, veilige en fijne werkomgeving. Alleen daarom zou je als ondernemer al dergelijke stappen moeten ondernemen.
Externe vertrouwenspersonen inhuren vs. vertrouwenspersoon binnen bedrijf
Wat goed is om te weten, is dat je iemand binnen je bedrijf aan kunt stellen als vertrouwenspersoon of dat je iemand intern aan kunt nemen om deze functie uit te voeren en dat je de keuze hebt om voor een extern vertrouwenspersoon te gaan. Het inhuren van een extern vertrouwenspersoon heeft veel voordelen ten opzichte van het aanstellen van iemand binnen je bedrijf. Zo zijn externe vertrouwenspersonen altijd onafhankelijk en neutraal. Omdat ze van buitenaf komen, hebben ze geen persoonlijke of professionele banden met de organisatie of mensen binnen het bedrijf. Daardoor voelen medewerkers zich comfortabeler met het uiten van problemen en zorgen.
Daarbij is het in verhouding vaak goedkoper om een extern bedrijf in te schakelen, omdat iemand intern opleiden veel tijd kost en duur is. Bij externe professionals is er ook altijd iemand beschikbaar als vertrouwenspersoon. Mocht je een interne vertrouwensmedewerker hebben en degene gaat op vakantie of wordt ziek, dan heb je meestal geen vervanger. Wat daarnaast goed is om te weten, is dat externe vertrouwenspersonen vaak een hoger niveau van vertrouwelijkheid kunnen bieden. Zij zorgen voor het vertrouwen bij werknemers dat alles wat ze zeggen niet wordt verspreid binnen de organisatie. Tot slot kunnen ze een preventieve rol spelen door de organisatie te adviseren over trainingen en maatregelen om problemen op de werkvloer te voorkomen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.