Verduurzamen: een ware kunst

3 mei 2023 16:36

Verduurzamen: een ware kunst

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, is een gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff. Hij deed deze uitspraak over iets kunstigs in zijn spel als voetballer waar hij zich lang niet bewust van was. De uitspraak is zoals vaak bij Cruijff zo ruim, dat je die op van alles kunt plakken. En dus ook op dat wat je als bedrijf nog allemaal kunt verduurzamen dat is een ware kunst die je soms pas ziet als je het doorhebt

Bij verduurzamen denk je vaak aan het verduurzamen van het energieverbruik door middel van elektrificatie: zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch vervoer. Dit zijn de macro-thema’s, die meestal een grotere investering met zich meebrengen. Er zijn ook micro-thema’s waarop je als onderneming kunt verduurzamen. Zaken die een gewoonte zijn, een automatisme en die je pas gaat zien als je het doorhebt. En waar duurzaamheidswinst te behalen valt met relatief weinig kosten en inspanning. Kersten Techniek uit Elst nam deze microthema’s onder de loep en komt met de volgende tips:

1. Vervang wegwerpbekertjes door koffiemokken

Wegwerpbekertjes hebben meer impact op het milieu dan mokken of meeneembekers. Dat geldt overigens alleen als je die mokken of bekers in een (volle) energiezuinige afwasmachine afwast. Of ze afspoelt onder de koude kraan. Dan is de milieubelasting het laagst. Mokken zijn in aanschaf misschien duur, maar mooie mokken met je eigen logo zijn ook een toevoeging voor je bedrijf. Wil je wegwerpbekertjes blijven gebruiken, laat deze voor een duurzamer effect na gebruik dan recyclen.

2. Schaf duurzame kantoormaterialen aan

Waarschijnlijk gebruik je in je bedrijf al gerecycled papier. Waar je ook eens naar kunt kijken is wat er door de printer of het kopieerapparaat gaat. Hoeveel papier verbruik je wekelijks en kan dat niet wat minder? En gebruik je al duurzame pennen? Zoals pennen van gerecyclede petflessen, bio-based pennen of klimaatneutrale pennen. En denk ook eens aan duurzame cradle-to-cradle bureaustoelen en milieuvriendelijke ordners en ringbanden.

3. Recycle werkkleding

Wanneer je werknemers op grote schaal werkkleding gebruiken, gooi de kapotte of afgedragen kleding dan niet weg, maar laat het ophalen voor recycling. De kleding kan gebruikt worden om tassen van te maken of om doeken van te maken voor verwerking in de autoindustrie of als isolatiemateriaal. Kersten Techniek heeft deze stap onlangs zelf gezet en werkt hiervoor samen met BTN. Alle ingeleverde kleding vermelden zij op een besparingsdocument waarin staat hoeveel CO2 en water je bespaart door je oude kleding te recyclen.

4. Let op sluipend energieverbruik

Welke apparaten of welke lampen staan vrijwel altijd aan? Is dat nodig? Gebruik eventueel tijdschakelaars en bewegingsmelders en zet ongebruikte (koffie)apparaten uit. Dat laatste deed Kersten Techniek ook!

Interesse gewekt door dit artikel? Kersten schreef recent ook een artikel over netcongestie en wat dit precies inhoudt. Lees het artikel hier.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.