Veertigjarig familiebedrijf laat installatietechniek optimaal renderen

13 december 2018 13:48

Veertigjarig familiebedrijf laat installatietechniek optimaal renderen

Rollen in het bouwproces veranderen, bedrijfsprocessen worden slimmer, de regelgeving stringenter en installaties complexer met meer duurzame techniek. Willems technisch adviesbureau in Duiven vaart er wel bij. Het veertigjarige familiebedrijf speelt met haar dienstverlening perfect in op de veranderende omstandigheden.

“Nee, stilzitten is er niet bij”, lacht Jeroen Willems vanuit zijn kantoorruimte aan de Visserlaan. Samen met zijn broer Werner en tien medewerkers geeft hij deskundig en onafhankelijk advies op het gebied van technische installaties in gebouwen. Geen handjes dus, maar pure hersencellen. Aan onder meer overheidsorganisaties, vastgoedbedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen. 
Hét doel: een optimaal leef- en werkklimaat. “We willen dat iedereen in een prettig klimaat leeft, woont en werkt.” De activiteiten in notendop: advies en ontwerp van installaties bij nieuwbouw en renovatieprojecten, het opstellen van kostenramingen en begrotingen, bouwbegeleiding, budgetbewaking, oplevering en nazorg en sinds een aantal jaren contract-
management voor duurzaam beheer en onderhoud, energiebesparingsonderzoeken, het opstellen van energieprestatie-adviezen en energielabels (EPA-U).

Contractmanagement

“Het ontzorgen van vastgoedeigenaren en gebouwbeheerders, heeft een enorme vlucht genomen”, bevestigt Jeroen Willems over de nog relatief jonge tak van sport binnen zijn bureau: contractmanagement. De broers werken inmiddels voor verschillende onderwijs- en zorginstellingen en gemeenten in de regio. “Vroeger beschikten veel organisaties over een eigen technische dienst. Dat wordt steeds minder. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om alle specialistische kennis in huis te hebben. Organisaties willen zich primair bezighouden met waar ze goed in zijn, hun core-business. Voor een school is dat het geven van goed onderwijs, voor een zorginstelling het leveren van goede zorg.”

Liemerije en LiemersNovum


Een schoolvoorbeeld is verpleeghuis Liemerije, dat onlangs het gebouw in Zevenaar kocht van verhuurder Rijnstate. Jeroen Willems: “Bij het eigenaarschap komen nogal wat taken om de hoek kijken. Neem het onderhoud van de installaties. Aan wie ga je dat vragen en wat vraag je dan precies?” Andere opdrachtgevers waarvoor Willems het contractmanagement heeft geregeld: de gemeente Duiven voor het gemeentehuis, een sportaccommodatie en een buurthuis, Baston wonen voor het onderhoud van de cv-installaties en het Quadraam voor het onderhoud van de installaties in de scholen. En sinds 1 augustus verzorgt Willems het huisvestingsmanagement voor LiemersNovum, een fusie van SPO De Liemers en Stichting Proles, met 26 basisscholen onder haar hoede.

Energietransitie

Willems technisch bureau is ook nadrukkelijk in de weer met het opmaken van energielabels en onderzoeken naar energieverbruik. In 2023 moeten alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Willems technisch bureau is EPA-gecertificeerd en dus gemachtigd om deze energielabels op te stellen. Met een energiemaatwerkadvies brengt Willems de maatregelen in kaart die er voor zorgen dat energielabel C wordt behaald. “Energieverbruik ligt vaak te hoog vanwege verkeerd afgestelde installaties, fout gebruikersgedrag of bouwkundige hiaten. We inventariseren problemen, stellen een diagnose en dragen verbetermaatregelen aan, zodat de energiekosten dalen”, vertelt Jeroen Willems.

Klimaatonderzoek

Een activiteit die ook steeds meer voorkomt is het verrichten van een klimaatonderzoek. Te warm, te koud, te droge lucht, hoe vaak maakt Jeroen Willems niet mee dat medewerkers bij opdrachtgevers al jarenlang klagen en met gezondheidsklachten kampen, omdat het klimaat niet optimaal geregeld is? “Wij leggen de vinger op de zere plek en geven advies om het klimaat te verbeteren. Het effect is vaak verbazingwekkend.”

 

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.