Van popcornlong tot astma: luchtwegaandoeningen in de voedingsmiddelenindustrie

9 november 2023 09:00

Van popcornlong tot astma: luchtwegaandoeningen in de voedingsmiddelenindustrie

Elk jaar lijden duizenden medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie aan een slechte gezondheid, die wordt veroorzaakt of verergerd door hun werk. Dit komt mede doordat ze dagelijks (gevaarlijke) stofdeeltjes inademen. In dit artikel lees je meer over luchtwegaandoeningen en wat je kunt doen om je medewerkers ertegen te beschermen.

Het is een onschuldige naam voor een serieuze aandoening. Popcornlong, dat officieel bronchiolitis obliterans heet, veroorzaakt onomkeerbare schade aan de longen en luchtwegen. Er ontstaan littekens en ontstekingen in het longweefsel, die de luchtwegen blokkeren. Dit maakt het moeilijk om te ademen. De ziekte is progressief en kan niet worden genezen.

De naam ‘popcornlong’ is ontstaan toen de aandoening in 2000 in Amerika werd ontdekt bij fabrieksmedewerkers die magnetronpopcorn verwerkten. De oorzaak van de longziekte bleek het inademen van een damp die vrijkomt uit de chemische stof diacetyl, die aan de popcorn werd toegevoegd om het een boterachtige smaak te geven.

Toen dit bekend werd, stopten de meeste fabrikanten met het gebruik van de botersmaakstof met diacetyl. Hoewel ‘popcornlong’ dus vrijwel verdwenen is, zijn de gevaren nog niet geweken. Want er zijn nog steeds serieuze aandoeningen die bij medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie ontstaan door hun werk. En niet alleen door gevaarlijke chemicaliën.

BAKKERSASTMA

Bakkersastma is één van de meest voorkomende beroepsmatige aandoeningen van de luchtwegen. Meelstof is de belangrijkste oorzaak. Bakkerastma komt dan ook vooral voor bij medewerkers van bakkerijen, meelfabrieken en keukens. Door o.a. het malen van graan, zeven van bloem, maken van deeg en het legen of weggooien van meelzakken ontstaan stofwolken. Ook het afstoffen van machines en de werkplek zorgen voor opvliegend stof.

Medewerkers ademen deze stofdeeltjes in, wat chronische luchtwegklachten veroorzaakt. Denk aan kortademigheid, neusverkoudheid, bijholteontstekingen, chronische hoest en bronchitis. Ook kruiden en specerijen zoals kaneelstof kunnen irriterende effecten veroorzaken, zoals rhinitis (loopneus of verstopte neus) en conjunctivitis (tranende of prikkelende ogen).

VERMINDER ZIEKTE, VERMINDER DE HOEVEELHEID STOF IN DE LUCHT

De beste manier om medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie te beschermen tegen het inademen van stofdeeltjes, is het beperken van de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht. Je kunt stof namelijk niet vermijden, maar het wel beheersen. Zo filteren luchtreinigers zoals die van Zehnder Clean Air Solutions stofdeeltjes uit de lucht voordat medewerkers ze kunnen inademen. En dat werkt, merkte ook mymuesli®.

Het Duitse mymuesli® produceert biologische mueslimengsels en thee. Medewerkers ademden veel stof in van thee, ontbijtgranen en bessen tijdens het bottelen en mengen van de producten. Om de medewerkers te beschermen, plaatste Zehnder Clean Air Solutions vijf luchtzuiveringssystemen. Deze filterden in drie maanden vijf kilo stof uit de lucht. En dat is niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar. "De lucht die we inademen is meteen veel helderder!", aldus een medewerker.

OOK GEZONDE, ZUIVERE LUCHT IN JOUW BEDRIJF?

Plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek met één van de specialisten van Zehnder Clean Air Solutions bij jou in de buurt.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.