Van afvalberg naar circulaire oplossing

20 november 2023 11:50

Van afvalberg naar circulaire oplossing

Door de groeiende bewustwording van milieuproblemen en de impact van menselijke activiteiten op onze planeet, is de roep om duurzame oplossingen luider dan ooit. Het is inmiddels bekend dat onze aarde wordt ‘leeggeroofd’ en dat we een methoden dienen te vinden die het gebruik van grondstoffen drastisch verminderd. Cooloo heeft zo’n oplossing. Ze gebruiken geen nieuwe grondstoffen nee Cooloo gebruikt wat er al is. Sterker nog ze gebruiken dat wat er op de afvalberg wordt gegooid.

En dat is behoorlijk veel, want jaarlijks gooien wij in Europa zo’n elf miljard kilo aan meubilair weg.  Wanneer het meubel versleten, verkleurd of kapot is dan gaat het in zijn geheel naar het stort.

Nog steeds wordt de levensduur van een meubel bepaald door de stoffering. Dit is voor Cooloo een teken om materialen en meubelstukken te ontwikkelen die een eindeloos leven kunnen hebben.

Bergen vol potentie

Wat gebeurt er met industrieel afval? Of wat gebeurt er met oude wijnkurken? In feite gaan dit soort restproducten de afvalberg op of de verbrandingsoven in. Maar nu komt het onder andere bij Cooloo terecht. Echter wanneer dit afval de loods in Wanssum betreedt wordt het geen afval meer genoemd, maar een reststroom. Een reststroom waar ze een zinvolle bestemming aan weten te geven.

Reststromen zoals beton, leer, jeans of kurk worden omgezet in hoogwaardige afwerkingen voor meubel-, interieur projecten en design toepassingen.

De loods in Wanssum is het kloppende hart van de organisatie. Hier zit de eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Cooloo gevestigd en worden er continu nieuwe afwerkingen bedacht en ontwikkeld. De door Cooloo ontwikkelde en toegepaste coatings zijn gemaakt volgens de hoogst mogelijke ecologische- en duurzaamheidsnormen. Materialen op waterbasis die oplosmiddel- en VOC-vrij zijn, vormen de kern van alle innovatieve coatings. In de aangrenzende spuiterij worden meubilair en designontwerpen gerepareerd, bewerkt en gespoten.

Het nieuwe nieuw

Gebruikte bureaubladen, stoelen en banken. (Her)stofferen is een duur en verspillend proces. De oude stof moet worden gerecycled, de nieuwe bekleding genereert afval en veel vormen zijn bijna te moeilijk om te hanteren of te demonteren.

De oplossing is Cooloo's Circular Coatings. Dit zijn de coatings die gemaakt worden van de lokale reststromen. De coatings worden gebruikt om meubels te bekleden, akoestische oplossingen te ontwikkelen of zelfs complete interieur makeovers te geven.

In Wanssum repareren de productiemedewerkers het oude meubelstuk, laten het frame weer glanzen en voorzien de zitting van een circulaire coating gemaakt van een lokale reststroom naar wens van de klant. Het product is klaar voor een tweede leven, én geschikt voor een eindeloos leven.

In de bouw

Van industrieel afval naar een industriële look. Cooloo’s Econcrete coating is een duurzaam alternatief voor beton en gemaakt van industrieel afval. Deze reststroom wordt vervolgens omgezet in een sterk en taaie afwerking geschikt voor wanden, vloeren, trappen en meubels voor binnen en buiten. De ecologische samenstelling zorgt ervoor dat Econcrete een lage CO2 uitstoot heeft.

De unieke combinatie van gerecyclede en duurzame materialen samen met een BIO binder geeft Econcrete een zekere flexibiliteit en stevigheid. Daarom ook zeer geschikt voor vloeren en trappen.

Een mooi voorbeeld van de Econcrete is te vinden in het hoofdkantoor van Red Bull in Amsterdam. Een grote oppervlakte van Econcrete werd aangebracht op de vloer, een trap van hout en halfpipes gemaakt van piepschuim. Het resulteerde in een

Toekomst

Circulaire economie is geen trend, maar een noodzakelijke stap naar een duurzamere toekomst. Het vereist de betrokkenheid van overheden, bedrijven en consumenten om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Cooloo streeft naar grootschalige ketensamenwerking. Ze willen hun kennis en innovaties het liefst onder licenties beschikbaar stellen, zodat partners gebruik kunnen maken van lokale afvalstromen.

Stayerhofweg 2D
5861 EJ Wanssum
Telefoon: 0478 785 648
Email: sales@cooloo.nl
www.cooloo.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.