Vakmanschap en goede connecties cruciaal voor commercieel succes

28 juni 2019 11:49

Vakmanschap en goede connecties cruciaal voor commercieel succes

Het gaat er niet alleen om ‘hoe maak ik iets’, maar ook om ‘hoe pak ik iets aan’. Chiel Berndsen, directeur eigenaar van Altop Groep en John Schraven, RCT-innovatiemakelaar, schetsen hun ervaringen.

In 1998 richtten Chiel en Joost Berndsen Teken-Adviesburo Berndsen op in Doetinchem. “We hadden van meet af aan succes”, vertelt Chiel Berndsen. “De vraag groeide dusdanig dat we in 2000 besloten het bedrijf in een andere vorm te gieten, met een erbij passende naam: Altop Kunststoftechniek B.V. Vakmanschap en mooie producten maken, dat was onze drijfveer. Natuurlijk hadden we vanaf het begin ingangen bij bedrijven, maar systematisch potentiële klanten benaderen deden we niet. We hadden voldoende werk. We waren druk. En dat was het. Pas na herhaalde uitnodigingen van collega-ondernemers gingen we langzaamaan ons gezicht letterlijk meer laten zien op lokale en regionale bijeenkomsten.”

Breder perspectief

“Al doende zijn we ons bewust geworden van het belang van netwerken waar we andere ondernemers ontmoeten en vertegenwoordigers van lokale overheden en onderwijsinstellingen. Je leert welke wegen je kunt bewandelen om bepaalde mensen te ontmoeten, waar je terecht kunt met welke vragen. En je leert vanuit een breder perspectief te kijken naar andere bedrijven en je eigen organisatie. In ontmoetingen met anderen ga je door een nieuwe bril kijken en kom je tot nieuwe oplossingen.”

Inmiddels is Chiel Berndsen lid van diverse ondernemersclubs, waaronder de Klankbordgroep RCT De Liemers, waarin ondernemers uit diverse branches elkaar om de zes weken ontmoeten. Steeds op één van de bedrijfslocaties van de deelnemers, waar problemen, oplossingen en marktkansen worden besproken. Bij het ontstaan van deze klankbordgroep was RCT Gelderland betrokken in de persoon van innovatiemakelaars Harold Vulink en John Schraven.

Elkaar aanvullen

Altop groeide verder door, in 2007 ontstond Altop International, als exclusief vertegenwoordiger van Euroclima luchtbehandeling. In 2008 volgde de overname van Arveon, dat zich richt op (afval)watertechniek. In 2016 werden alle bedrijfsactiviteiten geconcentreerd in een nieuw pand in Beek, gemeente Montferland, onder de naam Altop Groep.

Berndsen: “Als groep bieden wij oplossingen op het gebied van kunststof apparatenbouw en leidingsystemen, luchtbehandelingskasten en producten voor de (afval)waterwereld. Onze bedrijven vullen elkaar perfect aan.”

“Wij ontwerpen, bouwen en beheren installaties voor klanten. Dat betekent dat we als organisatie op elk moment proactief, flexibel, transparant en betrouwbaar moeten zijn. Wat betreft middelen beschikken we over een state of the art machine- en instrumentenpark. En onze mensen hebben zowel brede als specialistische kennis en ervaring. Wij ontwerpen en maken geen confectie maar maatwerk, dat wil zeggen enkelstuks en kleine series.”

Blijven innoveren

“Succesvol opereren in onze markt betekent steeds blijven innoveren. En dat zit ons als technici in het bloed”, stelt Berndsen. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe en betere oplossingen.” Daarom besloot Altop in 2015 technische innovatie meer body en basis te geven. Zo ontstond Altop Products. Berndsen: “Vier medewerkers zijn fulltime bezig met het handen en voeten geven aan innovatie. In de praktijk zijn zij bezig met ontwerpen, bouwen en testen. Het heeft geleid tot twee innovaties waar we inmiddels een patent op hebben: de DrainTalent en de Singlehead-115mm vacuümpomp.”

Makelen & schakelen

“Bij het ontwikkelen van nieuwe dingen, of het nu gaat om een product of een methode van aanpak, komt altijd meer kijken dan je denkt”, aldus Berndsen. “Dan is hulp van anderen welkom. Ik heb in de loop van de jaren geleerd om te durven vragen. Zo heb ik regelmatig contact met innovatiemakelaar John Schraven.”

Schraven knikt. “De markt en het business netwerk van Altop zijn nationaal en ook stapsgewijs internationaal. Maar voor personeel en toeleveranciers is Altop regionaal gericht. Dan zijn goede lokale en regionale connecties belangrijk. Bijvoorbeeld met opleiders van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Goede mensen zijn altijd schaars, daarom biedt Altop studenten stageplaatsen en doen ze afstudeeronderzoek bij Altop, maar het zijn ook potentiële nieuwe medewerkers.” Zelf werkt John Schraven als gastdocent circulaire- en commerciële economie bij de HAN en hij is daarom voor Altop een uitstekende ingang.

Altop maakt tevens, met drie andere kunststofbedrijven, deel uit van de Innovatiehub Achterhoek-De Liemers. Schraven: “Doel is het creëren van een multidisciplinaire kweekvijver voor jong talent. Zo wordt het innovatievermogen voor de maakbedrijven in de regio maximaal benut.”

Een voorbeeld van netwerken in de directe omgeving is een proefopstelling bij de lokale voetbalvereniging. Berndsen: “We sponsoren de club al langer en dan leer je elkaar kennen. Zodoende hebben we kunnen regelen dat we op een van de velden een proefopstelling konden maken om onze DrainTalent uitvoerig te testen.”

John Schraven is inmiddels een vaste sparringpartner voor Chiel Berndsen. Onlangs bracht Schraven Berndsen in contact met iemand die de potentiële Duitse markt goed kent. Ook tilde hij een WhatsAppgroep van de grond, waar ondernemers elkaar laagdrempelig kunnen benaderen met praktische vragen. “Ik ben een eerstelijns bezoeker. Ik verwijs ondernemers naar lokale, regionale en bovenregionale organisaties en netwerken die innovaties stimuleren. In een aantal gevallen leg ik internationale connecties, met name in ons natuurlijke achterland Duitsland.”

“Investeren in vernieuwing is noodzaak”, zegt Berndsen. “In onze business ligt de focus op verbeteren, in reactie op vragen uit de markt. En die ontwikkelt zich continu. Ons succes hangt af van onze mate van dynamiek, flexibiliteit en lef. Het gaat erom ‘hoe maak ik iets’, én ‘hoe pak ik iets aan’. Daarbij is een intermediair als innovatiemakelaar John Schraven onontbeerlijk, net als al die andere clubs en netwerken.”

Altop Kunststoftechniek B.V.

Matjeskolk 23 7037 DZ Beek (Montferland)

Telefoon: 0316 - 82 00 20

E-mail: info@altop.nl

www.altop.nl

John Schraven, innovatiemakelaar RCT Gelderland

Telefoon: 06 - 53 44 90 55

E-mail: john@rctgelderland.nl

www.rctgelderland.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.