Uw vastgoedfinanciering via crowdfinance

19 oktober 2021 11:27

Uw vastgoedfinanciering via crowdfinance

U bent ondernemer of professioneel vastgoedbelegger en op zoek naar een vastgoedfinanciering. Iets dat misschien makkelijk lijkt. Echter krijgt men steeds vaker te horen dat een financiering voor vastgoed niet mogelijk is óf dat er niet voldoende geleend kan worden.

Crowdfunding voor vastgoed – ook wel crowdfinance genoemd – groeide in 2020 verder door en ook in 2021 houdt deze trend stand. Wat maakt het succes voor het financieren van vastgoed via crowdfinance?

​Collin Crowdfund: Hét crowdfinance platform voor vastgoedfinanciering

Collin Crowdfund is een online crowdfinance platform. Via het platform helpen we ondernemers met een financieringsbehoefte, door ze samen te brengen met investeerders. Ondertussen zorgden ruim 32.000 investeerders voor ruim € 310 miljoen aan funding. Met name de behoefte aan investeringskansen in vastgoed is groot onder de investeerders; vele tientallen miljoenen worden er per jaar geïnvesteerd.

​Hoe kan het wél?

Bij het financieren van vastgoed hebben wij het in vakjargon vaak over de Loan-to-value (LTV). Dit is de schuld ten opzichte van de marktwaarde van het object. Een belangrijke parameter die wordt gebruikt om een risico-inschatting te kunnen maken. De LTV en het soort object zijn de belangrijkste aspecten waar veel (traditionele) vastgoedfinanciers naar kijken. Echter is de focus op deze aspecten ook steeds vaker de beperking waarom er veel partijen de afgelopen jaren een stuk terughoudender zijn geworden in het financieren van (commercieel) vastgoed. Scherpere (kapitaal)eisen en strakkere uitgangspunten leiden er toe dat veel ondernemers niet binnen de kaders passen.

Toch zijn wij van mening dat er voor vrijwel alle type objecten mogelijkheden zijn voor financiering van gezonde ondernemingen en vastgoedbeleggers, door de verbinding te maken met investeerders die dat wel willen én kunnen financieren. Van vastgoed voor eigen gebruik, projectontwikkeling en beleggingspanden, tot financiering van woonhuizen (niet voor eigen gebruik) van professionele vastgoedbeleggers in box 3.

 

Ons uitgangspunt is altijd: “Hoe kan het wél?”. In onze beoordeling kijken we namelijk niet enkel naar de LTV op het object. We zoomen wat verder uit naar de totale portefeuille van de vastgoedbelegger, die mogelijk meer panden heeft en daardoor meer vermogen of betaalcapaciteit dan enkel op het aan te kopen object. Zo kijken we bij ondernemers goed naar het bedrijf en de (totale) betaalcapaciteit, zodat het verantwoord is om een vastgoedfinanciering te verstrekken, waar het door enkel naar het object of de LTV te kijken misschien niet mogelijk leek. Met deze creativiteit bieden we dus ook mogelijkheden voor ondernemers die bijvoorbeeld wat minder eigen geld op de planken hebben liggen.

Lagere rente op goed gedekte vastgoedfinancieringen

Samen met onze businesspartners en investeerders zijn we continue bezig om onze vastgoedpropositie verder fijn te slijpen. Natuurlijk met als uitgangspunt dat er steeds een verantwoorde investering aangeboden wordt aan de aangesloten investeerders die al geruime tijd voor 99,5% succesvolle en snelle funding zorgen, óók voor vastgoedaanvragen tot en met € 2,5 miljoen.

Dit heeft ons kortgeleden doen besluiten om op vastgoedcases tot en met 60% Loan-to-value (LTV) als uitgangspunt een rente te hanteren van 4,9%. De stenen die, in relatie tot het gevraagde bedrag, onder deze financiering liggen is de reden waarom er een hoge bereidheid is van de investeerder om met een beperkt risico te investeren.

De rente van een dergelijke lening via crowdfinance ligt wat hoger dan de rente die een ondernemer normaliter bij de bank zou betalen. Al zien wij dat dit vaak geen probleem is, aangezien de ondernemer zijn plannen waar wil maken, zijn of haar transactie kan doen en op die manier vermogen kan opbouwen.

Wat is er voor u mogelijk?

Bent u ondernemer of professioneel vastgoedbelegger en op zoek naar een vastgoedfinanciering via de crowd?

Naar alle berichten van Collin Crowdfund terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.