Underlayment of OSB platen toepassen?

28 april 2025 10:15

Underlayment of OSB platen toepassen?

Underlayment en OSB zijn razend populaire plaatsoorten. De platen zijn beide constructief geschikt en voor de meest uiteenlopende projecten inzetbaar. Maar wanneer gebruik je een underlayment plaat en wanneer kies je voor OSB? Om de keuze makkelijker te maken lichten we de twee materialen toe. 

Wat is OSB? 

OSB platen bestaat uit samengeperste houtspaanders welke onderling met een watervaste verlijming verlijmd zijn. Na de verlijming/persing zijn de platen nog ruw van zichzelf en worden ze geschuurd om tot een gladder oppervlak te komen. Doordat OSB een stuk grover is en ook voornamelijk uit reststromen wordt geproduceerd, is het materiaal prijstechnisch een stuk interessanter dan underlayment. OSB is bij de meeste importeuren (zoals IntriPlex Plaatmaterialen) verkrijgbaar met vierzijdig rechte kanten, tweezijdig tong&groef en vierzijdig tong&groef. Tong&groef wordt ook wel tand&groef genoemd. Nagenoeg alle OSB platen op de Nederlandse markt vallen onder klasse 3. Dat wilt zeggen dat het materiaal voor licht vochtige toepassing geschikt is. Neem dit niet te letterlijk, want OSB is geen materiaal dat tegen langdurige blootstelling aan vocht kan. 

Wat is underlayment?

Underlayment is opgebouwd uit meerdere lagen houtfineer welke kruislings op elkaar zijn verlijmd. De hout fineren worden verkregen door vellen (fineren) uit vochtige stammen te schillen. Door de kruislingse verlijming van verschillende lagen wordt een zeer sterke plaat gecreëerd. Underlayment is in drie soorten verkrijgbaar: Elliottis Pine, Fins vuren en Radiata pine. Elliottis pine is de goedkoopste en ook de minst kwalitatieve. Daarna volgt radiata pine en daarna Fins vuren als topper onder de drie. Ook underlayment is verkrijgbaar in 3 varianten: vierzijdig rechte kanten, vierzijdig tong&groef en tweezijdig tong&groef. De tong&groef zorgt voor een sterke en makkelijke verbinding tussen de platen. 

Underlayment of OSB platen kiezen?

Welke plaat voor jou de beste keuze is, hangt natuurlijk af van de toepassing. Is de prijs het belangrijkst en komen de platen niet in het zicht? Kies dan zeker voor OSB platen. Zowel OSB als underlayment is constructief gezien zeer geschikt. Is het uiterlijk van het materiaal belangrijk? Blijft het werk bijvoorbeeld in het zicht? Neem dan een underlayment plaat, bij voorkeur radiata pine of Fins vuren. 

Toepassingen OSB

OSB is zeer geschikt voor de bouw van schuren, overkappingen en woningen. Het materiaal wordt vaak gebruikt als achterhout van bijvoorbeeld een gipswand, maar ook als vloerplaat op een vliering. Uiteraard is het wel van belang dat het materiaal droog blijft of indien het nat wordt, dat er voldoende ventilatie aanwezig is. OSB wordt naast de bouw van schuren, overkappingen en woningen ook veelvuldig gebruikt als verpakkingsmateriaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transportkratten en kisten voor breekbare of gevoelige zendingen.  

Toepassingen underlayment

Waar underlayment van oorsprong is ontwikkeld voor de ruwe bouwtoepassing, zien we het materiaal ook steeds vaker terug in interieurs. Neem bijvoorbeeld Fins vuren underlayment. Deze platen zijn dusdanig mooi en vlak afgewerkt, dat er vaak wordt gekozen het materiaal in het zicht te houden. Fins vuren geeft door de drukke noesterige tekening een prachtige Scandinavische uitstraling. Zoek je nu juist een rustige plaat? Bekijk dan eens de mogelijkheden in radiata pine. Deze plaat is wat stugger dan Fins vuren, maar beschikt over véél minder noest vorming. 
Ben je nu totaal niet opzoek naar een plaat voor zichtwerk, maar wel een budgetvriendelijke constructieplaat? Dan is Elliottis pine voor jou de beste keuze. 

OSB specials 

Wist je dat OSB tegenwoordig ook in kleuren verkrijgbaar is. Doordat een industriële look in het interieur steeds meer omarmt wordt, zijn er ook steeds meer innovaties in plaatmateriaal te vinden. Zo wordt OSB tegenwoordig ook met diverse kleuren geproduceerd. Het materiaal is naast de standaard kleur ook verkrijgbaar in blauw, roze, groen, rood en geel! 

Beschikbare afmetingen en diktes

Voor beide soorten zijn aardig wat afmetingen en diktes te verkrijgen. OSB is verkrijgbaar in ‘hele platen’ en ‘halve platen’. Het heel formaat is veelal 244x122cm, maar je komt ook nog wel eens 250x125cm tegen. De halve platen zijn voorzien van rondom tand&groef, en zijn te verkrijgen in formaat 244x61cm. Naast deze twee standaard maten is ook een groot formaat van 2800x1196mm te bestellen bij de importeur. De diktes van OSB zijn 9, 12, 15, 18 en 22mm. 
Voor underlayment geldt hetzelfde. Het materiaal is verkrijgbaar in 250x125cm, 244x122cm en 244x61cm. De grote maat van 2800x1196mm is in underlayment dan weer niet gangbaar. Qua diktes is underlayment standaard te verkrijgen in 9, 12, 15 en 18mm. Op aanvraag zijn ook dikkere diktes leverbaar zoals 25 en 30mm, maar deze liggen bijna nooit standaard op voorraad bij de vakhandel. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.