Tips voor een efficiënte boekhouding

7 september 2022 10:53

Tips voor een efficiënte boekhouding

Het bijhouden van de boekhouding is waarschijnlijk niet je favoriete klusje. Het is typisch iets wat mensen eindeloos voor zich uitschuiven om uiteindelijk totaal het overzicht kwijt te zijn. Toch is het belangrijk dat de boekhouding goed gebeurt: een efficiënte boekhouding en een goed boekhoudprogramma scheelt je stress en levert geld op. Met deze 5 tips zorg je voor een overzichtelijke boekhouding die je niet al te veel tijd kost.

Tip 1: Check maandelijks je facturen

Ben jij iemand die direct na een afgeronde klus een factuur verstuurt, of juist iemand die het eindeloos laat liggen? Wat je ook doet, zorg dat je in ieder geval maandelijks even kijkt of je alle facturen hebt verstuurd. Dat kan makkelijk en snel met ons boekhoudprogramma. Snel verstuurde facturen zijn niet alleen fijn voor jezelf, maar het is ook verplicht. Van de Belastingdienst moet je een factuur uiterlijk de 15e versturen van de maand nadat je de klus hebt afgerond. Als je er maandelijks even voor gaat zitten, ben je altijd op tijd.

Als je dan toch bezig bent, kijk meteen even of de verstuurde facturen betaald zijn én of je de aan jou verstuurde facturen betaald hebt. De meeste opdrachtgevers zullen je factuur netjes op tijd betalen, maar sommige zullen een herinnering nodig hebben. Ook dit kost met een goed boekhoudprogramma niet veel tijd. Je ziet in één oogopslag wie er nog niet betaald heeft en kunt meteen een herinnering sturen.

Tip 2: Bewaar en verwerk je bonnetjes

Het is belangrijk om al je bonnetjes en facturen goed te bewaren om ze op tijd in het boekhoudprogramma te kunnen uploaden. Vergeten of kwijtgeraakte bonnetjes kunnen je behoorlijk wat geld kosten! Bewaar je bonnetjes op een vaste plek op je computer of bureau, of nog handiger: upload ze meteen in het boekhoudprogramma.

Tip 3: Archiveer je administratie

Wist je dat je je zakelijke administratie minstens zeven jaar moet bewaren? Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je je administratie netjes en overzichtelijke archiveert. Dat hoeft niet in grote mappen in je kast, dat kan gewoon online in een boekhoudprogramma. Zo heb je je kasboek, je facturen, je offertes, je uren enzovoort handig op één plek bijeen.

Tip 4: Let op je btw-aangifte

Misschien is het je wel eens overkomen: je hebt de datum voor de btw-aangifte over het hoofd gezien. Het niet invullen van de btw-aangifte is een duur grapje, zelfs als je niks aan te geven had. Zorg er dus voor dat je de aangifte op tijd verstuurt. Let op: de data op de facturen zijn leidend, ook als je de factuur later pas betaalt of betaald krijgt. Zeker weten dat je geen foutjes maakt? Ons boekhoudprogramma helpt je herinneren.

Tip 5: Gebruik een boekhoudprogramma

Waarom veel tijd besteden aan een vervelend klusje als je er ook in tien minuutjes per maand vanaf kunt zijn? Alle bovenstaande elementen uit het boekproces en nog vele anderen worden vele keren makkelijker met een goed boekhoudprogramma. Ons boekhoudprogramma doet de boekhouding praktisch voor je, zodat jij tijd hebt om je bezig houden met je onderneming.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.