Tips voor een coachend gesprek

5 september 2022 13:10

Tips voor een coachend gesprek

Heb jij dat ook wel eens, in een overleg of gesprek met je collega(’s)? Dat het gesprek niet lekker loopt en je weerstand ervaart. Dat het overleg een andere kant op ging dan je vooraf bedoelde? Dat jij harder werkt aan het oplossen van het probleem dan degene die met het probleem zit?

Lees dan verder voor de tips van Kaber, voor iedereen die met enige regelmaat gesprekken voert die een coachende stijl vereisen. Werk jij als leidinggevende, (team) coördinator, adviseur, manager, mentor of leerkracht?

“Als je met mensen werkt is communicatie je belangrijkste gereedschap”

Goede communicatie betekent begrijpen en begrepen worden, daar hebben Bernard en Jorinde van de Kaber Groep. hun missie van gemaakt. Vanuit de landelijke omgeving van Haghorst (gemeente Hilvarenbeek) trainen zij mensen om dichter bij hun doelen te komen met behulp van NLP. In gesprekken spelen soms onbewust je eigen gedachten en gevoelens een rol. En is het nog niet zo gemakkelijk om de juiste vragen te stellen en de ander ruimte te geven.

Met deze 3 tips haal je meer resultaat uit je gesprekken:

Tip 1: Verbind in het hier en nu

Zorg voor een veilige rustige omgeving om een gesprek te voeren. Maak optimaal verbinding door middel van spiegelen, open en diepte vragen stellen en door bijvoorbeeld te knikken ter bevestiging. Laat zien dat je zonder oordeel betrokken kunt luisteren.

Tip 2: Verhelder het doel van het gesprek

Spreek vooraf uit wat ieder zijn rol is en bepaal het doel van het gesprek. Je kunt starten met het ordenen van gedachten. Het kan zinvol zijn om dat op een whiteboard of papier te ondersteunen. Is het belangrijk om keuzes te maken? Blijf dan bij dit specifieke onderwerp. Zijn er meer vragen en passen deze niet bij het vooraf gestelde doel? Plan daarvoor een nieuw moment in.

Tip 3 : Wat is de vraag achter de vraag?

Gebruik de LSD techniek, luisteren, samenvatten en doorvragen. Bij het luisteren geef je de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Geef die ruimte en bewaak ook jullie tijd. Als je samenvat, kijk je of je goed begrepen hebt wat de ander heeft gezegd en kan je een vervolg vraag stellen richting het doel van het gesprek.

Ben je het beu om halfbakken gesprekken te voeren die alle kanten op schieten? Wil je doelgerichter (coach) gesprekken voeren? En als je dan denkt, had ik maar een gereedschapskist waar ik dingen uit kon pakken om effectief gesprekken te kunnen voeren?

Dan is Coaching Skills de opleiding voor iedereen die betere gesprekken wil voeren en daarmee in zijn of haar werkzaamheden praktische NLP tools wil inzetten. Hoe fijn is het als je een goed gesprek kunt voeren, vanuit autonomie en verbinding? Wil je weten of de opleiding Coaching Skills of één van onze andere NLP opleidingen jouw volgende stap is? Op de Kaber website kun je meer lezen over onze opleidingen en een brochure aanvragen. Je kunt ook contact opnemen met de trainers voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek. We horen en zien je graag bij Kaber!

Kaber Groep 
Sint Josephstraat 1a 
5089 NK Haghorst 
Tel. 06-83950325 
E-mail: info@kaber.nl
www.kaber.nl 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.